Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική μελέτη του Βαγγέλη Γεωργά από τις Εκδόσεις «BOOKSTARS».
Το βιβλίο εξιστορεί τη ζωή των κατοίκων της Επαρχίας Αγιάς στη δεκαετία του 1940. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει την άνοδο και την πτώση της Αριστεράς σε τοπικό επίπεδο.
Περιγράφει την ανάπτυξη του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής και διερευνά τους λόγους ένταξης σε αυτό. Εστιάζει στις πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων στην ιταλική κατοχή, στην εμφάνιση της οργανωμένης αντίστασης, στη λειτουργία της λαϊκής εξουσίας και στον ένοπλο αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας.
Ακόμα, εξετάζει την πορεία των ανθρώπων του αντιστασιακού κινήματος στα χρόνια του Εμφυλίου. Καταγράφει την ανασυγκρότηση του Κράτους και τη διολίσθηση στην ένοπλη σύγκρουση, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τα γεγονότα της περιόδου 1946 – 1949, καθώς και κάποιες πτυχές του Εμφυλίου (στρατολογία και εκπαίδευση στον ΔΣΕ, Επιμελητεία και Υγειονομικό, παραστρατιωτικά σώματα ΜΑΥ-ΜΑΔ-ΜΕΑ, μετακινήσεις κατοίκων, σύνδεση της κοινωνίας με τον ΔΣΕ, ανθρώπινες απώλειες).
Έχει βασισθεί σε πλήθος αρχειακού υλικού (ΓΑΚ, ΓΕΣ/ΔΙΣ, ΑΣΚΙ), πρωτογενείς και δευτερογενείς γραπτές πηγές, δημοσιευμένες και αδημοσίευτες προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Βαγγέλης Γεωργάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε Ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, αποκτώντας τον Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα και κυρίως στην περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου.
Ο ίδιος έχει πει για τη συγγραφή του βιβλίου «ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΓΙΑΣ»:
«Την άνοιξη του 2010, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ενός σεμιναριακού μαθήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα, δημιουργείται η ιδέα της συγγραφής μιας επιστημονικής εργασίας τοπικής διάστασης. Η ιδέα αρχίζει να υλοποιείται κάποια χρόνια αργότερα στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που καταλήγει στη διπλωματική εργασία “Η Επαρχία Αγιάς στα χρόνια της Κατοχής 1941-1944”. Οι θετικότατες εντυπώσεις που αφήνει κατά την αξιολόγηση και η παρότρυνση μελών της εξεταστικής επιτροπής οδηγούν στην ιδέα έκδοσης ενός βιβλίου. Από συγγραφέας γίνομαι διορθωτής, γραφίστας εσωτερικού και εξωφύλλου, υπεύθυνος προώθησης. Το βιβλίο συμπληρώνεται, παίρνει μορφή και τον Ιούνιο του 2021 κυκλοφορεί. Λίγους μήνες μετά έχει ταξιδέψει στην Αγιά, τη Λάρισα, τον Βόλο και σε άλλες περιοχές της χώρας και έχει διαβαστεί από εκατοντάδες ανθρώπους, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Το ταξίδι συνεχίζεται!».
“Η Ι ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ / Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 1946 – 1950”
Πρόκειται για ακόμη ένα βιβλίο του Βαγγέλη Γεωργά, που διερευνά τον Εμφύλιο Πόλεμο στη Θεσσαλία με επίκεντρο την Ι Μεραρχία του ΔΣΕ. Αρχικά, περιγράφεται η πορεία προς την ένοπλη σύγκρουση και η καταστολή της Αριστεράς στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Στη συνέχεια, καταγράφεται η αναδιοργάνωση του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1948 και η προσπάθεια δημιουργίας τακτικού στρατού με τη συγκρότηση της Ι Μεραρχίας. Καταγράφονται, επίσης, αναλυτικά οι μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις της διετίας 1948-1949. Ακόμη, αναλύονται επιμέρους θέματα που αφορούν την Ι Μεραρχία, όπως είναι ο εξοπλισμός της, η στρατολογία, οι λιποταξίες, το υγειονομικό και η στρατιωτική ζωή. Τέλος, αναλύεται η στάση του πληθυσμού της Θεσσαλίας απέναντι στον ΔΣΕ.
Νίκος Γουργιώτης