Επανεκδόθηκε πριν λίγους μήνες, και κυκλοφορεί με επιτυχία από τις εκδόσεις Bookstars, το βιβλίο του αείμνηστου Μελιβοιώτη δημοσιογράφου Γιώργου Ευθυμιάδη «Δύσβατα Μονοπάτια: Αντάρτικες Ιστορίες 1946-1949».
Ο Γιώργος Ευθυμιάδης γεννήθηκε στη Μελιβοία το 1921. Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Λάρισας και αμέσως μετά εντάχτηκε στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης και αγωνίστηκε από τις γραμμές της ΕΠΟΝ ενάντια στα στρατεύματα κατοχής. Μετά την απελευθέρωση διώχτηκε για τη δράση του στην κατοχή και αναγκάστηκε να προσχωρήσει στον ΔΣΕ και μετά τη λήξη του εμφυλίου να φύγει για την Πολωνία, όπου έζησε 27 ολόκληρα χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας. Στην Πολωνία φοίτησε σε πολιτικο-κοινωνική σχολή και εργάστηκε σε πολιτική σχολή για τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες ως βοηθός καθηγητή και διερμηνέας. Από τον Νοέμβριο 1953 ως τον Σεπτέμβριο 1977, οπότε επαναπατρίστηκε, εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα των πολιτικών προσφύγων «Δημοκράτης». Τιμήθηκε με τιμητικό δίπλωμα για την προσφορά του στον επαγγελματικό τομέα από τη Δ/νση του εκδοτικού «R.S.W Prasa» στο οποίο ανήκε η εφημερίδα και τον Οκτώβρη του 1975 στάλθηκε για ανάπαυση στη Χρυσή Αμμουδιά της Βάρνας της Βουλγαρίας σε «Διεθνές Σπίτι Δημοσιογράφου», όπου παρέμεινε ένα μήνα. Μετά τον επαναπατρισμό του εργάστηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1988.
Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς και Ευβοίας και επίσης μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων. Τιμήθηκε με μετάλλιο από την ΠΕΑΕΑ και από τον Σύνδεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων με τιμητικό δίπλωμα για τη δράση του στην κατοχή. Απεβίωσε στην Αθήνα το 2009.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο συγγραφέας στο βιβλίο καταγράφει τη μνήμη του από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Στις σελίδες του αφηγείται την περιπετειώδη ζωή του ως μαχητής του ΔΣΕ. Αρχικά, αναφέρεται στο «παιδομάζωμα» και στη ζωή των πολιτικών προσφύγων και των παιδιών τους στη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας. Στη συνέχεια, περιγράφει τα «δύσβατα μονοπάτια» του, όπως τα ονόμασε ο ίδιος, τον ελιγμό του συγκροτήματος Ευριπίδη από το Μαυροβούνι στα Άγραφα τον Νοέμβριο του 1946, την επίθεση του αεροσκάφους Σπιτ-Φάιερ στο Κόκκινο Νερό στις αρχές του 1947, τη συμμετοχή του σε όλες τις μεγάλες μάχες της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ (Καρδίτσα, Σοφάδες, Καρπενήσι, Αχελώος), την αποκοπή από τη μονάδα του στα Άγραφα και τη διαφυγή στην Αλβανία και στην Πολωνία στα τέλη του 1949 και στις αρχές του 1950.
Η επιμέλεια της επανέκδοσης
Την επιμέλεια της επανέκδοσης είχε ο ιστορικός ερευνητής Βαγγέλης Γεωργάς, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Σπούδασε Ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, αποκτώντας τον Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα και κυρίως στην περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου.
Κεντρική διάθεση βιβλίου: Εκδόσεις Bookstars / τηλ. 210 8072643. Επίσης, είναι διαθέσιμο με παραγγελία σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.