Χώρα Αγιά

Χαρακόπουλος: Αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των Ευρωπαίων αγροτών

«Ο αγροτικός ξεσηκωμός που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι ζήτημα μόνο της Ελλάδος. Δεν είναι οι κινητοποιήσεις με επίκεντρο μόνο την Θεσσαλία, η οποία έχει επιβαρυνθεί και από τις ζημιές, από τις πρωτόγνωρες καταστροφές λόγω των πλημμυρών, όπου και είναι δικαιολογημένη αν θέλετε περισσότερο η ένταση μεταξύ των αγροτών. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και αυτό πρέπει να προβληματίσει όλους και όσους κάνανε ανάγνωση της πραγματικότητας με εργαλεία του χθες, λέγοντας ότι μπορεί να είναι και υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας και στη δημοσιογράφο κ. Δέσποινα Θεοδώρου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «έχουμε ένα ζήτημα με τη νέα ΚΑΠ, η οποία δέχεται συνεχώς πιέσεις για περιστολή των κονδυλίων στον αγροτικό τομέα. Παλαιότερα, ο προϋπολογισμός για την  ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική ήταν μεγαλύτερος. Υπάρχει μια πίεση περιστολής των κονδυλίων, αλλά κυρίως υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη λεγόμενη “πράσινη μετάβαση”, με το γεγονός ότι οι αγρότες θα πρέπει να καλλιεργούν με πρακτικές περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικές, που έχει ένα κόστος για τον Ευρωπαίο παραγωγό, τη στιγμή που γίνονται εισαγωγές από άλλες χώρες, οι οποίες δεν τηρούν καμία προδιαγραφή.

Βεβαίως, η κλιματική αλλαγή, η κλιματική κρίση είναι υπαρκτή. Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα. Αλλά καταλαβαίνετε ότι αν μόνο η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα και όλες οι άλλες χώρες οι οποίες παράγουν αγροτικά προϊόντα, τα οποία φτάνουν και στις ευρωπαϊκές αγορές, παράγονται χωρίς προδιαγραφές που έχουν κόστος για τον παραγωγό, άρα με πολύ χαμηλότερο κόστος, αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και γι’ αυτό διαμαρτύρονται. Επομένως, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν δεν είναι μόνο σε επίπεδο κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ, θα πρέπει συνολικά η ΕΕ να δει την αγροτική πολιτική και πάλι».

Να δώσουμε ελπίδα στους αγρότες

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την πλημμύρα Ντάνιελ, ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «έχουμε 180.000 στρέμματα πλημμυρισμένα, έχουμε χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι βιώνουν  την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. Δεν έχουμε σαφείς απαντήσεις. Πότε θα φύγει το νερό; Πότε θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργηθούν τα χωράφια αυτά; Πότε θα είναι παραγωγικά; Πώς θα αναπληρωθεί το εισόδημα για όλες αυτές τις χρονιές που θα είναι τα νερά και θα είναι ακαλλιέργητα τα χωράφια ή δεν θα είναι τόσο παραγωγικά όσο θα θέλαμε; Ευελπιστούμε να υπάρχουν απαντήσεις στο τέλος του μήνα που περιμένουμε το περιβόητο πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας, στην οποία έχει ανατεθεί η μελέτη του προβλήματος και η πρόταση για επίλυσή του. Το προηγούμενο διάστημα στον δημόσιο διάλογο πέσανε διάφορες προτάσεις για μια σήραγγα η οποία θα βοηθούσε στην αποστράγγιση των νερών». Και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν υπάρχουν δυστυχώς εύκολες λύσεις. Μακάρι να υπήρχαν. Εκείνο που χρειάζεται, όμως, είναι όλοι να σκύψουμε από πάνω και να δούμε τις καλύτερες, τις βέλτιστες εφικτές λύσεις. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στο κόστος παραγωγής, τι περαιτέρω παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν και κυρίως μακροπρόθεσμα, τι ελπίδα μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο αυτόν, για να συνεχίσει να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Καμία χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς να έχει μια στοιχειώδη αγροτική παραγωγή, μια στοιχειώδη αυτάρκεια και αυτό έγινε ακόμη πιο έντονα κατανοητό και σε επίπεδο ΕΕ μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν υπήρχαν ερωτηματικά εάν θα υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια».

Μας λυπεί η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτηθείς, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη απάντησε ότι «δυστυχώς για όσους καλλιεργούσαν προσδοκίες, οι οποίες απεδείχθησαν ψευδείς ότι θα υπήρχε αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας μετά την ελληνοτουρκική προσέγγιση και την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών. Φαίνεται ότι το αφήγημα στο οποίο έχει επενδύσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, o Ερντογάν, συνεχίζεται, υλοποιείται αυτή η πολιτική και λυπούμαι πάρα πολύ. Γιατί η Μονή της Χώρας είναι, επίσης, ένα μνημείο αναγνωρισμένο ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει μοναδικές αγιογραφίες. Είχαν συντηρηθεί εδώ και 75 χρόνια και πλέον λειτουργούσε ως μουσείο. Την έχω επισκεφθεί ως μουσείο την Μονή της Χώρας. Ήταν από τα ζητήματα που ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας είχαμε θέσει και στην ηγεσία της ΟΥΝΕΣΚΟ όταν την επισκεφτήκαμε στο Παρίσι πέρυσι. Μαζί με την απόφαση για την Αγία Σοφία θέσαμε και την απόφαση για την Μονή της Χώρας. Στην ίδια λογική έχει μετατραπεί σε τζαμί και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, όπου γινόταν η στέψη των Βασιλέων της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντος. Στην ίδια λογική έχει μετατραπεί και η Αγία Σοφία στη Νίκαια, όπου έχει πραγματοποιηθεί και Οικουμενική Σύνοδος, όπως επίσης και η Αγία Σοφία στη Βιζύη, στον Αίνο, στην Ανατολική Θράκη. Είναι εξαιρετικά λυπηρό να βλέπει κανείς την εργαλειοποίηση της θρησκείας για πολιτικούς λόγους. Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Yer6njidPQw

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email