Χώρα Αγιά

Δήμος Αγιάς: Σκουπίδια όσα, όπου και όποτε να ‘ναι… ΣΤΟΠ / Τσουχτερά πρόστιμα που σε ειδικές περιπτώσεις φτάνουν τις 10.000 ευρώ

Σκουπίδια όσα, όπου και όποτε να ‘ναι… ΣΤΟΠ


“Αποφασισμένος ο Δήμος Αγιάς να μπει τάξη στην ανεξέλεγκτη εναπόθεσή τους με τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας” τονίζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Τσιαγκάλης


Ως και 10.000 ευρώ τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται


Οριστική αφαίρεση αδείας από καταστήματα και επιχειρήσεις που συστηματικά ρυπαίνουν


“Χώρα Αγιά”


Αποφασισμένη να θέσει δημότες, παραθεριστές και επισκέπτες της περιοχής προ των ευθυνών τους στο θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος δείχνει η Δημοτική Αρχή Αγιάς μετά την έγκριση και από το Δημοτικό Συμβούλιο του επικαιροποιημένου Κανονισμού Καθαριότητας με τον οποίο προβλέπονται πολύ μεγάλα πρόστιμα σε όσους ρίχνουν ή εναποθέτουν οπουδήποτε και όποτε βολεύονται τα σκουπίδια τους.

Η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεών του ανήκει στην Υπηρεσία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου, ο οποίος είναι και αρμόδιος για τον έλεγχο τήρησης αυτών.

Επιτελικός ρόλος του Κανονισμού Καθαριότητας είναι να αποτελέσει ένα πλαίσιο – οδηγό για την ορθή διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, και παράλληλα, ένα εργαλείο επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες με ενδεικτικό εύρος διοικητικών προστίμων της τάξης των 150-10.000€ ανάλογα με τη συχνότητα βεβαίωσης της παράβασης και το μέγεθος της προκληθείσας ρύπανσης. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης για κάθε παράβαση κύρωσης είναι ο δήμαρχος.

Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα του Δήμου (https://www.dimosagias.gr/) μπορούν όλοι να ενημερώνονται διεξοδικά για το περιεχόμενο του Κανονισμού και να δουν τον Συνοπτικό Οδηγό Διαχείρισης Αστικών, και μη, Στερεών Αποβλήτων, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για σχετική ενημέρωση και διευκρινίσεις με την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου (Τηλ. επικοινωνίας: 2494024510 – 511, email: kathariotita.kimitiria.agias@gmail.com).

«Με τον νέο Κανονισμό ρυθμίζουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του Δήμου, των πολιτών και των επιχειρήσεων, που αφορούν στην τήρηση της καθαριότητας και του ευπρεπισμού των κοινόχρηστων χώρων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής» μας εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Τσιαγκάλης.

«Αποζητάμε την ορθολογική διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, ταξινομώντας τα κατά τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων, καθώς και στη διαχείριση του αστικού πρασίνου και των κοινοχρήστων χώρων με βασική επιδίωξη τη συμμόρφωση των πολιτών με τις διατάξεις του κείμενου νομοθετικού πλαισίου, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής» τονίζει και καλεί τον κόσμο να κάνει το αυτονόητο, να σεβαστεί το περιβάλλον, λέγοντας:

«Η έκταση του Δήμου μας είναι 700τ.χλμ., με 36 χιλιόμετρα ακτογραμμή. Όπως καταλαβαίνεται, είναι αδύνατο να είμαστε παντού, καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο. Η ατομική ευθύνη παίζει τεράστιο ρόλο. Η περιοχή μας περιλαμβάνει εκτός από οικιστικές ζώνες, χώρους εργασίας, άθλησης, τουρισμού. Αποτελεί τουριστικό πόλο, κατά τους θερινούς μήνες ειδικότερα, ενώ εμπεριέχει μία σειρά υποδομών, αγροτικών και κτηνοτροφικών, εμπορικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και άλλων παραγωγικών διαδικασιών. Δεδομένου του έντονου εποχικού χαρακτήρα της περιοχής ενδιαφέροντος, παρουσιάζεται αυξημένος όγκος αστικών στερεών αποβλήτων με σωρευμένη παραγωγή εντός ενός τριμήνου στη βάση του έτους. Ως εκ τούτου, το φυσικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται επιρρεπές στο να υποβαθμιστεί από την χρόνια λανθασμένη διαχείρισή τους με επιπτώσεις όχι μόνο περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικοκοινωνικές.

Η κατάσταση με την αλόγιστη εναπόθεση σκουπιδιών οποτεδήποτε και οπουδήποτε και η συνεχής κριτική από όλους, ακόμη και από αυτούς που συστηματικά ρυπαίνουν, ότι για την κακή εικόνα, ιδίως στα παράλια, με όγκους σκουπιδιών, δήθεν αμάζευτους, φταίει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, θα σταματήσει. Και θα σταματήσει μια και καλή με τη συμμόρφωση όλων μας στον Κανονισμό Καθαριότητας και με την βούληση της Δημοτικής Αρχής να τιμωρεί παραδειγματικά τους παρανομούντες. Στο άρθρο 33 του Κανονισμού Καθαριότητας καθορίζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις που επιβάλλονται στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που τον παραβιάζουν, ενώ πέραν των προστίμων επιβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους παραβάτες και κάθε άλλη προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία διοικητική ή ποινική κύρωση.

Προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλά και αυστηρά πρόστιμα για όλους όσους με πράξεις ή ενέργειές τους υποβαθμίζουν το περιβάλλον και συντελούν στη ρύπανση της περιοχής, σε πλήρη εναρμόνιση με την ισχύουσα νομοθεσία και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη».

«Με τον νέο Κανονισμό» υπογραμμίζει ο κ. Τσιαγκάλης «στόχοι μας είναι η πρόληψη και μείωση παραγωγής αποβλήτων, καθώς και η μείωση της περιεκτικότητας σε επικίνδυνες ουσίες, που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών δημόσιας υγιεινής, η δραστική μείωση της υγειονομικής ταφής αποβλήτων, η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, που αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, η ενεργός συμμετοχή δημοτών, πολιτών και επιχειρήσεων, στα προγράμματα ανακύκλωσης, συλλογής βιοαποβλήτων και εθελοντισμού, η παροχή κινήτρων, η ενίσχυση εναλλακτικών και περιβαλλοντικά ορθολογικών και φιλικών μορφών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, η ενίσχυση καινοτόμων πράσινων οικονομικών δραστηριοτήτων, η εμφύσηση περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους τους εμπλεκόμενους, στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης, η ενίσχυση της προσπάθειας βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών στους δημότες, κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του Δήμου και η αναβάθμιση των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων».

Παραδείγματα επιβολής προστίμων

Τα πρόστιμα, σε σχέση με τον προηγούμενο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου, αυτόν του 2012, είναι πολύ αυξημένα. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • «Εναπόθεση αποβλήτων επί του πεζοδρομίου ή του οδοστρώματος ή άλλου κοινόχρηστου χώρου κάθε είδους προϊόντων ή υλικών προερχόμενων από εκσκαφές, κατασκευές ή κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ), χωρίς την κατάλληλη συσκευασία, χωρίς λήψη προστατευτικών μέτρων για την ασφάλεια των πεζών και οχημάτων και χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής ότι τα εν λόγω απόβλητα θα παραληφθούν εντός 24 ωρών από την απόθεσή τους», τιμωρείται πλέον με πρόστιμο από 600 έως 1000€, ενώ το πρόστιμο που προβλεπόταν στον προηγούμενο Κανονισμό ήταν μόλις 100€.
  • «Εναπόθεση λοιπών ογκωδών αποβλήτων (πλην ΑΕΚΚ), όπως είδη επίπλωσης, στρώματα ύπνου, επί του πεζοδρομίου ή του οδοστρώματος ή άλλου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής ότι τα εν λόγω απόβλητα θα παραληφθούν εντός 24 ωρών από την απόθεσή τους»,  τιμωρείται με πρόστιμο 800€, ενώ το πρόστιμο που προβλεπόταν ανέρχονταν μόλις σε 30€.
  • «Εγκατάλειψη αδρανών υλικών από εργολάβους ή συλλογείς – μεταφορείς σε κοινόχρηστους χώρους»,  τιμωρείται με πρόστιμο:

α) 600€, για εναπόθεση σε πεζοδρόμιο, οδόστρωμα ή άλλο κοινόχρηστο χώρο ή σε δημοτικούς κάδους, και επιπλέον 100€/τ.μ. για επιφάνεια κατάληψης χώρου >5 τ.μ.

β) 1.000€, για εναπόθεση σε ρέματα, πάρκα, άλση και δασικές εκτάσεις  και επιπλέον 100€/τ.μ. για επιφάνεια κατάληψης χώρου >5 τ.μ., ενώ το πρόστιμο που προβλεπόταν ξεκινούσε μόλις από τα 20€.

Επισημαίνεται ότι προβλέπεται πλέον η οριστική αφαίρεση της άδειας της δραστηριότητας των παραβατών, σε περίπτωση υποτροπής.

  • «Εναπόθεση βλαστικών (πράσινων) αποβλήτων επί του πεζοδρομίου ή του οδοστρώματος ή άλλου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής ότι τα εν λόγω απόβλητα θα παραληφθούν εντός 48 ωρών από την απόθεσή τους» τιμωρείται πλέον με πρόστιμο 800€, ενώ το πρόστιμο που προβλεπόταν ανέρχονταν μόλις σε 30€. Επισημαίνεται ότι για επιφάνεια κατάληψης >6 τ.μ., επιβάλλεται πρόστιμο επιπλέον 50€/τ.μ.
  • Οι επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου και παράγουν απόβλητα, αλλά και οι πολίτες, υποχρεούνται να τηρούν τον Κανονισμό Καθαριότητας. Μη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του επιφέρουν πρόστιμα ως 10.000€, ανάλογα με τη συχνότητα βεβαίωσης της παράβασης και το μέγεθος της προκληθείσας ρύπανσης.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Διαχείρισης Αστικών (και Μη) Στερεών Αποβλήτων για Πολίτες

Οι Πολίτες, οι οποίοι παράγουν απόβλητα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγιάς, υποχρεούνται να τηρούν την υπ’ αριθ. 51/29-04-2024 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί έγκρισης του επικαιροποιημένου Κανονισμού Καθαριότητας. Μη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του εν λόγω Κανονισμού επιφέρουν στους παραβάτες καταλογισμό μίας σειράς αυστηρών διοικητικών προστίμων (Άρθρο 33), ενδεικτικά της τάξης των 150,00-10.000,00€ (ανάλογα με τη συχνότητα βεβαίωσης της παράβασης και το μέγεθος της προκληθείσας ρύπανσης).

Α. Ογκώδη απόβλητα αστικού τύπου που μπορούν να μεταφερθούν από τον Δήμο, καταβάλλοντας ειδικό τέλος αποκομιδής

Για την αποκομιδή ογκωδών αποβλήτων επιβάλλεται και προκαταβάλλεται ειδικό τέλος 20,00€/κ.μ., λ.χ.:

  • Ογκώδη ξύλινα ή μεταλλικά έπιπλα.
  • Ντουλάπες, τραπέζια, καρέκλες, ράφια, σιφονιέρες, σκελετοί κρεβατιών, βάσεις με σανίδες κρεβατιών, καναπέδες, πόρτες, κουφώματα, παλέτες και παρεμφερή είδη.
  • Ογκώδη αντικείμενα οικοσκευής.
  • Στρώματα, χαλιά, βαλίτσες, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων, κάδρα, καλάθια σκύλων, λαμπατέρ, καλάθια για άπλυτα και παρεμφερή είδη.
  • Μέταλλα και Μεταλλικές οικοσκευές.
  • Θερμαντικά σώματα, υδρορροές, μπανιέρες/ντουζιέρες, νιπτήρες, λεκάνες και παρεμφερή είδη, ψησταριές, ποδήλατα, παιδικά αυτοκίνητα, καρότσια μωρού, όργανα γυμναστικής, ομπρέλες ήλιου, απλώστρες ρούχων, σκάλες για το σπίτι και παρεμφερή είδη.

Για την αποκομιδή πράσινων (κηπευτικών) αποβλήτων επιβάλλεται και προκαταβάλλεται ειδικό τέλος 20,00€/κ.μ., σε περίπτωση μεγάλου όγκου (>7,0 κ.μ.) αποβλήτων, λ.χ.:

  • Aπόβλητα από κοπή δένδρων και θάμνων, ρίζες, κορμοί, κ.α. (δεν αφορά αγροτεμάχια).

Για την αποκομιδή πράσινων (κηπευτικών) αποβλήτων επιβάλλεται και προκαταβάλλεται ειδικό τέλος 10,00€/τ.μ., σε περίπτωση αδειοδοτημένης κατάληψης επιφάνειας με μικρότερου όγκου (<7,0 κ.μ.) απόβλητα, τα οποία πρέπει να συσκευάζονται σε ελαφρά δεμάτια, δεμένα με ανθεκτικό σχοινί ή σύρμα για την εύκολη φόρτωσή τους, λ.χ.:

  • Φύλλα, κοπή γκαζόν και παρεμφερή υλικά.

Για τη διαχείριση κλαδιών χρήσει κλαδοτεμαχιστή επιβάλλεται και προκαταβάλλεται ειδικό τέλος 30,00€ για την 1η ώρα λειτουργίας του μηχανήματος, ενώ για κάθε πρόσθετη ώρα 20,00€ (π.χ. η χρέωση για 1 ώρα και 10’ ανέρχεται στα 50,00€).

Ο Δήμος Αγιάς, χρήσει κινητού κλαδοτεμαχιστή, δύναται να προβαίνει σε επιτόπου εργασίες τεμαχισμού κλαδιών, ενώ το προϊόν της μηχανικής επεξεργασίας παραδίδεται και αξιοποιείται από τον πολίτη ως εδαφοβελτιωτικό.

Για την αποκομιδή Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) δεν επιβάλλεται ειδικό τέλος, λ.χ. «λευκές συσκευές», ενώ αποκομίζονται κατόπιν επικοινωνίας με το Δήμο.

Επισημαίνεται ότι:

Η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση ογκωδών αστικών αποβλήτων ή πράσινων (κηπευτικών) αποβλήτων πραγματοποιείται κατόπιν επικοινωνίας του ενδιαφερομένου με την Υπηρεσία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης στα τηλ.: 2494024510 – 511 και το e-mail: kathariotita.kimitiria.agias@gmail.com  (περισσότερες πληροφορίες, βρίσκονται αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αγιάς: https://www.dimosagias.gr/).

Σε περίπτωση αδυναμίας του Δήμου να προβεί σε αποκομιδή ογκωδών αστικών αποβλήτων ή πράσινων (κηπευτικών) αποβλήτων, υποδεικνύεται ο ελεγχόμενος χώρος προσωρινής εναπόθεσής τους, όπου τα απόβλητα μεταφέρονται με δαπάνη του ενδιαφερόμενου, δίχως να προκαταβάλλεται το ειδικό τέλος, όπου προβλέπεται από το Δήμο.

Η παροχή της υπηρεσίας μεταφοράς και διαχείρισης των πράσινων (κηπευτικών) αποβλήτων δεν αφορά σε αγροτεμάχια.

Β. Ογκώδη απόβλητα μη αστικού τύπου που δεν υποχρεούνται να μεταφερθούν από τον Δήμο

  • Οικοδομικά υλικά – Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) διαχειρίζονται υπ’ ευθύνη του κύριου ή του ανάδοχου του έργου από το οποίο παρήχθησαν, από συλλέκτες – μεταφορείς αποβλήτων, σχετικά εγγεγραμμένους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, σε εγκαταστάσεις υποδοχής ΑΕΚΚ σε συνεργασία με ΣΕΔ ΑΕΚΚ και στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης συνεργασίας του αναδόχου ή του κυρίου του έργου, στην περίπτωση που δεν το έχει αναθέσει, με το ΣΕΔ. Στο Δήμο Αγιάς και τον όμορο Δήμο Τεμπών είναι σχετικά αδειοδοτημένες και λειτουργούν η Μονάδα Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, «ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΙΚΕ», στη θέση «Πουρί» του Δήμου Αγιάς (τηλ. 6932426429, anakiklotikiparaliasike@gmail.com), συμβεβλημένη με το ΣΕΔ «ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ», ενώ με το ΣΕΔ «ΑΝΑΒΕ ΑΕ» συμβεβλημένες είναι η Μονάδα «Σιμψηρής Σπύρος» στο Δήμο Αγιάς (τηλ. 6932737215, spyrossimpsiris@gmail.com), καθώς και η Μονάδα «ΠΕΤΡΩΤΟΣ ΙΚΕ» (τηλ. 2495042920, petrotosth@tee.gr) στο Δήμο Τεμπών.
  • Απόβλητα αμιαντούχων υλικών, λ.χ. οροφές, ψευδοροφές και σωλήνες από αμιαντοτσιμέντο, μονωτικά περιβλήματα, φρένα, φτερωτές ανεμιστήρων και προστατευτικά ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές οικιακής χρήσης, καλύμματα σιδερώστρων,  διαχειρίζονται υπ’ ευθύνη του κυρίου ή του αναδόχου του έργου από το οποίο παρήχθησαν, από συλλέκτες – μεταφορείς αποβλήτων, σχετικά εγγεγραμμένους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, σε εγκαταστάσεις υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων, επικοινωνώντας τόσο με το Δήμο, όσο και με το ΦοΔΣΑ ΠΕ Λάρισας (τηλ. 2410289229, fodsalar@otenet.gr).

Γ. Μη ογκώδη απόβλητα αστικού τύπου

Η διαχείριση των μη ογκωδών αποβλήτων θα πρέπει να λαμβάνει χώρα, βάσει κατηγορίας αποβλήτων, υπ’ ευθύνη των Πολιτών:

  • Ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, θα πρέπει να απορρίπτονται στους μπλε χρώματος κάδους και κώδωνες, στην επικράτεια του Δήμου, για τα υλικά: χαρτί – χαρτόνι, πλαστικό, γυαλί και μέταλλα, ώστε να διατίθενται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) ΠΕ Λάρισας.
  • Βιοαπόβλητα, λ.χ. υπολείμματα τροφών, καθώς και προϊόντα κηπουρικών εργασιών καλλωπιστικών φυτών – κλαριά, φύλλα, χόρτα, κ.ά., θα πρέπει να απορρίπτονται στους καφέ χρώματος κάδους, εφόσον διατίθεται από το Δήμο ή να διαχειρίζονται με όποιο άλλο τρόπο καθορίσει ο Δήμος.

Οι πολίτες υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό και συντήρηση των ακάλυπτων χώρων και οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα ≤100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου.

Οι υπόχρεοι μετά την ολοκλήρωση του αρχικού καθαρισμού, καθώς και της συνεχούς συντήρησης ενημερώνουν σχετικά το Δήμο με κάθε πρόσφορο μέσο (περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αγιάς, https://www.dimosagias.gr/).

  • Φαρμακευτικά σκευάσματα οικιακής χρήσης απορρίπτονται στους ειδικούς κάδους που διαθέτουν τα φαρμακεία.
  • Βρώσιμα λίπη και έλαια απορρίπτονται σε ειδικούς κάδους συλλογής, εφόσον έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του Δήμου ή / και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις εστίασης).
  • Κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα, λ.χ. υποδήματα, ενδύματα, ιματισμός, απορρίπτονται στους ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί εντός των Δημοτικών Ενοτήτων Αγιάς και Μελιβοίας από τη συνεργαζόμενη για τον σκοπό Επιχείρηση, «EAST WEST GREECE IKE».
  • Φορητές ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές (ΦΗΣΣ) απορρίπτονται στους ειδικούς κάδους συλλογής που έχουν τοποθετηθεί σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και υπεραγορές (supermarkets).
  • Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) θα πρέπει να μεταφέρονται σε δημοτικά σημεία συλλογής ή σε ειδικό εξοπλισμό που έχει τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου, λ.χ. ψυγεία, κουζίνες, κλιματιστικά, Η/Υ, τηλεοράσεις, κ.ά. Τα μικρού μεγέθους ΑΗΗΕ, λ.χ. ραδιόφωνα, ηλεκτρικά σίδερα, τοστιέρες, καφετιέρες, τηλέφωνα, καλώδια, κ.ά., απορρίπτονται στους ειδικούς κάδους συλλογής που τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου, καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και υπεραγορές (supermarkets).
  • Λοιπά σύμμεικτα αστικά απόβλητα (μη ανακυκλώσιμα) απορρίπτονται στους γκρι ή πράσινους κάδους στην επικράτεια του Δήμου, ώστε να διατίθενται στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ΠΕ Λάρισας για υγειονομική ταφή.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Διαχείρισης Αστικών (και Μη) Στερεών Αποβλήτων για Επιχειρήσεις

Οι Επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγιάς και παράγουν απόβλητα, υποχρεούνται να τηρούν την υπ’ αριθ. 51/29-04-2024 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί έγκρισης του επικαιροποιημένου Κανονισμού Καθαριότητας. Μη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του εν λόγω Κανονισμού επιφέρουν στους παραβάτες καταλογισμό μίας σειράς αυστηρών διοικητικών προστίμων (Άρθρο 33), ενδεικτικά της τάξης των 150,00-10.000,00€ (ανάλογα με τη συχνότητα βεβαίωσης της παράβασης και το μέγεθος της προκληθείσας ρύπανσης).

Ο ακόλουθος συγκεντρωτικός Πίνακας είναι ενδεικτικός, όχι εξαντλητικός.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email