Χώρα Αγιά

Πίτσα με βάση τα ρεβίθια / Αγιώτης ο ένας εκ των δημιουργών της / Απέσπασε το 2ο Βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό Ecotrophelia 2024

Πίτσα με βάση τα ρεβίθια / Αγιώτης ο ένας εκ των δημιουργών της / Το προϊόν απέσπασε το 2ο βραβείο ως εκ των κορυφαίων καινοτομιών του φετινού Εθνικού Διαγωνισμού Ecotrophelia 2024 του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων


“Χώρα Αγιά”


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 14ος Εθνικός Διαγωνισμός Ecotrophelia 2024, που διοργάνωσε και υποστήριξε για ακόμη μία χρονιά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Ο Διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου στην Αθήνα, συγκέντρωσε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα απ’ όλη την Ελλάδα, προωθώντας την καινοτομία της νέας γενιάς στη διατροφή και την επιχειρηματικότητα.

Η εκδήλωση ξεχώρισε για τον έντονο ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα, καθώς οι φοιτητές παρουσίασαν τις πρωτοποριακές ιδέες τους ενώπιον της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από σημαντικές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου. Οι καινοτόμες και οικολογικές ιδέες των φοιτητών αναδείχθηκαν για τα ιδιαίτερα οικολογικά τους χαρακτηριστικά, τα υγιεινά διατροφικά συστατικά και τον βιώσιμο σχεδιασμό τους, δείχνοντας τον δρόμο για ένα αειφόρο μέλλον.

Στην τελετή βράβευσης, το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Χημείας, για το προϊόν LegumiNutty (ζυμούμενες αλοιφές – spread ρεβιθιού με ορό γάλακτος, πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες). Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ecotrophelia, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στο Παρίσι.

Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Γεωτεχνικών Επιστημών / Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, για το προϊόν Chickpeasy (βάση για πίτσα με ρεβίθια, εμπλουτισμένη με πρωτεΐνες, πλούσια σε φυτικές ίνες, χωρίς γλουτένη).

Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Τμήμα Χημείας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, για το προϊόν Crispeens (vegan σνακ χωρίς γλουτένη, φτιαγμένο από άγρια βρώσιμα χόρτα).

Το βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν Mitos (έτοιμο για ψήσιμο, κατεψυγμένο, υγιεινό σνακ με σταμναγκάθι, ΠΟΠ ξυνομυζήθρα Κρήτης και χαρούπι).

Τέλος, το Βραβείο Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ και Εμπορίας κατέκτησε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν Peelicious (άλειμμα φρούτων, από φλούδες πορτοκαλιού, μήλου και λεμονιού).

Οι βραβεύσεις έγιναν από την κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας.

«Είμαστε υπερήφανοι για τη δημιουργικότητα και το καινοτόμο πνεύμα που αναδεικνύονται μέσα από τον Εθνικό Διαγωνισμό Ecotrophelia. Οι φοιτητές επέδειξαν τη δύναμη της καινοτομίας και τη σημασία της βιωσιμότητας στον τομέα της διατροφής. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ιδέες που παρουσιάστηκαν, μπορούν να συμβάλλουν στο μέλλον της βιομηχανίας μας, και σε ένα πιο υγιές και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων. Συγχαίρουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την εξαιρετική τους απόδοση και τη δέσμευσή τους στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων διατροφής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης.

Ο ΣΕΒΤ, μέσα από τον θεσμό του Ecotrophelia, συνεχίζει να στηρίζει τη νέα γενιά, προωθώντας την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων προϊόντων διατροφής. Από το 2011, ο Διαγωνισμός Ecotrophelia έχει αναδειχθεί ως ένα σημαντικό βήμα για τη σύνδεση της επιστήμης των τροφίμων με την αγορά, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες να προβάλουν τις ιδέες τους και να προωθούν τη βιωσιμότητα στον κλάδο τροφίμων και ποτών.

Ο ΣΕΒΤ εκπροσωπεί ενεργά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, ενός κλάδου που συμπεριλαμβάνει 2.000 επιχειρήσεις και απασχολεί 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο ΣΕΒΤ αναδεικνύεται ως ένας σύγχρονος, ενεργός και δυναμικός κοινωνικός εταίρος, η φωνή του κλάδου της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, σε μια εποχή που η πρόοδος και η εξέλιξη απαιτούν συνεχή προσαρμογή. Αποστολή του Συνδέσμου είναι η βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξη των σύγχρονων επιχειρήσεων του κλάδου και η συνεχόμενη ανταπόκριση στις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών, διατηρώντας ένα περιβάλλον ελκυστικό και ανοιχτό για νέες επενδύσεις.

Αγιώτης ο εκ των δημιουργών του προϊόντος Chickpeasy, της ομάδας που έλαβε το 2ο Βραβείο

Το 2ο βραβείο, όπως προαναφέραμε, δόθηκε στην ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Γεωτεχνικών Επιστημών / Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, για το προϊόν Chickpeasy, το οποίο αποτελεί βάση για πίτσα με ρεβίθια, εμπλουτισμένη με πρωτεΐνες, πλούσια σε φυτικές ίνες, χωρίς γλουτένη.

Η ομάδα απαρτίζεται από τον Αγιώτη προπτυχιακό φοιτητή του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Κωνσταντίνο Σχοινά, τον επίσης προπτυχιακό φοιτητή του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Παναγιώτη Γουγούλα από τη Νικήτη Χαλκιδικής, και την μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Α.Π.Θ. Τριανταφυλλιά Μπίζα από τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής, με επιβλέπουσες καθηγήτριες την Μαρία Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΔΙ.ΠΑ.Ε., και Αθηνά Λαζαρίδου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ. Χορηγοί τους ήταν οι εταιρίες Unismack S.A., που εδρεύει στο Κιλκίς, απ’ όπου προμηθεύτηκαν τις πρώτες ύλες για το project, και Plastimak S.A., που εδρεύει στη Χαλκιδική, απ’ όπου προμηθεύτηκαν τα υλικά συσκευασίας.

Ο Κωνσταντίνος Σχοινάς, σε επικοινωνία μας μαζί του, εξέφρασε την συγκίνησή του και την απόλυτη ικανοποίησή του για την μεγάλη αυτή επιτυχία, σε έναν τόσο σημαντικό, όπως είπε, διαγωνισμό. Εξέφρασε, επίσης, τις θερμές του ευχαριστίες προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που στήριξαν την ομάδα, τις επιβλέπουσες καθηγήτριες και τους χορηγούς, λέγοντας, χαρακτηριστικά, ότι όλοι τους στην ομάδα είναι απίστευτα ευγνώμονες για την ευκαιρία που τους δόθηκε να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και το πάθος τους για βιώσιμες λύσεις τροφίμων.

Όσον αφορά το καινοτόμο προϊόν τους, το Chickpeasy, είναι μία επαναστατική βάση, όπως μας εξήγησε, για πίτσα φτιαγμένη κυρίως από ρεβίθια. Είναι ένα προϊόν ελεύθερο γλουτένης, εμπλουτισμένο με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Απευθείας από την κατάψυξη, τοποθετούνται τα υλικά της αρεσκείας και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, είναι έτοιμο σε μόλις 9 λεπτά. Το προϊόν αυτό δίνει την ευκαιρία σε άτομα με κοιλιοκάκη ή κάποια δυσανεξία στη γλουτένη, να απολαύσουν την αγαπημένη τους πίτσα. Ενδείκνυται για άτομα που θέλουν να ενσωματώσουν περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή τους, όπως είναι οι αθλητές. Τέλος, είναι ένας ευχάριστος τρόπος ώστε τα παιδιά, που συχνά δεν επιλέγουν τα ρεβίθια, να τα ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους.

Η βράβευση από την κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, και τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒΤ κ. Γρηγόρη Αντωνιάδη

Στο κέντρο της φωτογραφίας ο Αγιώτης Κωνσταντίνος Σχοινάς

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email