Χώρα Αγιά

Θεία λειτουργία στο ασκητήριο του Αγίου Δαμιανού στην Ανατολή Αγιάς

Με πανηγυρική θεία λειτουργία, μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, θα γιορταστεί η μνήμη του Οσιομάρτυρα Αγίου Δαμιανού του Νέου, ιδρυτή και κτήτορα του Ασκητηρίου και της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής, η ύπαρξη των οποίων χρονολογείται από το 1550 μ.Χ.

Η γιορτή διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος» και θα λάβει χώρα, από τον ιερέα του χωριού πρωτοπρεσβύτερο π. Ρίζο Κομήτσα, το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου, στο πλάτωμα λίγο πριν το ασκηταριό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, και συγκεκριμένα στη θέση  «Δογατζή». Είναι διαμορφωμένο σε φυσικό κοίλωμα στη βάση ενός μεγάλου βράχου. Ο εσωτερικός χώρος απαρτίζεται από ένα μικρό κελί και έναν ιδιαίτερα μικρό ναό.

Ο Άγιος Δαμιανός γεννήθηκε στο Ρίχοβο της Καρδίτσας περί το 1510. Σε νεαρή ηλικία πήγε στο Άγιο Όρος. Ακολούθησε την ασκητική ζωή και ως δόκιμος μοναχός αναχώρησε από το Άγιο Όρος και κινήθηκε στα μέρη της Δευτέρας Θετταλίας, τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και τα Άγραφα, κηρύσσοντας στους υπόδουλους Έλληνες.

Στο Κίσσαβο κατέφυγε διωκόμενος και εκεί δημιούργησε την Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Σε μια από τις διαδρομές του προς τον Κίσσαβο – κοντά στο χωριό Βουλγαρινή – τον συνέλαβαν οι Τούρκοι και τον φυλάκισαν. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1568 απαγχονίσθηκε στη Λάρισα, κάηκε το νεκρό σώμα του και η στάχτη σκορπίστηκε στον ποταμό Πηνειό.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email