Χώρα Αγιά

Γνωριμία με το Κάστρο της Σκήτης

Ο Περιβαλλοντικός Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης – Αγιοκάμπου, σε συνεργα­σία με την Τοπική Κοι­νότητα Σκή­της, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 6:30μμ, θα πραγμα­τοποιήσει την τελευταία από τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού που έφε­ραν τίτλο «Ένα Χωριό, μια Γιορτή», με βόλτα – επίσκεψη στο Κάστρο της Σκήτης για ενημέρωση και γνωριμία με την ιστορία του από την προϊσταμένη στο Βυζαντινό Τμήμα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνη­σίας κ. Άννα Για­λούρη, παρουσία της προϊσταμένης του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας Σταυρούλας Σδρόλια.

Η εκκίνηση θα γίνει μπροστά από τον ξενώνα «Ηώς», στις 6:30μμ για όσους προτιμούν να μεταβούν με το αυτοκίνητό τους και στις 6:00μμ για τους πεζοπόρους, με επιστροφή στον ξενώνα για απορίες ερωτήσεις και συζήτηση με θέμα το Κάστρο.

Έτσι θα κλείσει ο σύλλογος το δύσκολο, αλλά επιτυχημένο, εγχεί­ρημα του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο θα συνεχίσει με τις νέες εκδηλώ­σεις του που θα ανακοινωθούν στο προσεχές μέλλον.

Η εκδήλωση γνωριμίας με το Κάστρο γίνεται σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας και με την υποστήριξη του Δήμου Αγιάς.


Το Κάστρο της Σκήτης

Το Κάστρο της Σκήτης είναι ουσιαστικά τα απομεινάρια της οχύρωσης ενός Βυζαντινού οικισμού με έκταση 132 στρεμμάτων, που βρίσκεται στα δυτικά της Σκήτης, σε βραχώδες πλάτωμα του Μαυροβουνίου. Η θέση προσφέρει μοναδική θέα (και εποπτεία) τόσο προς την παράλια διαδρομή, όσο και στο λεκανοπέδιο της Αγιάς.

Ταυτίζεται με τη βυζαντινή Κενταυρούπολη, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό με σκοπό να προστατεύσει τους πληθυσμούς της περιοχής. Η οχύρωση δεν ενισχύθηκε ούτε τροποποιήθηκε μετά την αρχική κατασκευή.

Τα τείχη είναι κτισμένα με αρκετά μεγάλες πέτρες, που σχηματίζουν σειρές και έχουν πλάτος 2 μέτρων και διατηρούμενο ύψος 2 με 3 μέτρα. Στα βορειοανατολικά υπάρχει προσθήκη των μεσοβυζαντινών χρόνων, στην οποία ανήκει και ο μοναδικός σωζόμενος πύργος. Τα τείχη στο σημείο αυτό έχουν μικρότερο πάχος και περιέχουν αρκετά τμήματα κεραμιδιών. Καλύτερα διατηρείται η ανατολική και η νότια πλευρά ενώ η βόρεια έχει καταρρεύσει.

Στο εσωτερικό της οχύρωσης έχουν εντοπισθεί δεξαμενή και εκκλησία των μεσοβυζαντινών χρόνων, ενώ αρκετά ερείπια κτισμάτων μαρτυρούν ότι στο σημείο αυτό βρισκόταν η αρχική θέση του οικισμού της Σκήτης που μετακινήθηκε αργότερα προς την Ανατολή.

Το όνομα του οικισμού προέρχεται από τη Σκήτη των Αγίων Αναργύρων που εγκαταστάθηκε το 12ο αιώνα στη χαράδρα βόρεια από το Κάστρο, αποτελώντας το νότιο όριο του Όρους των Κελλίων, το οποίο απλωνόταν στον Κίσσαβο. Η μοναστική χρήση της ευρύτερης περιοχής συνεχίσθηκε και στα μεταβυζαντινά χρόνια, όπως αποδεικνύεται τόσο από τη μονή Αγίων Αναργύρων, όσο και από τα μοναστήρια του δάσους του Πολυδενδρίου στα νότια της Σκήτης.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email