Χώρα Αγιά

Γιορτή για το Μήλο, αγανάκτηση για την Κυβέρνηση

Γιορτή για το Μήλο, αγανάκτηση για την Κυβέρνηση


“Χώρα Αγιά”


Καλωσορίζοντας τους εκατοντάδες ανθρώπων που κατέκλυσαν στην Αγιά κάθε γωνιά του κέντρου της και τον Ιερό Ναό των πολιούχων θαυματουργών Αγίων Αντωνίων, Αντωνίου του Μεγάλου του ασκητή της ερήμου και Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας, όπου συμμετείχαν με κατάνυξη στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη τους, ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας, κήρυξε, το βράδυ του Σαββάτου (31/8), την έναρξη του ετήσιου τοπικού ιστορικού πανηγυριού, της 27ης Γιορτής Μήλου και των πολυήμερων πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που τα συνοδεύουν και θα διαρκέσουν ως την ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

Είχε προηγηθεί ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γέροντος Καισαρείας Αφρικής κ. Θεοφυλάκτου, όπως και η περιφορά των ιερών εικόνων των Αγίων στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου.

Στην ομιλία του, κατά τα εγκαίνια της Γιορτής μπροστά στο δημαρχείο, ο δήμαρχος καλωσόρισε τον κόσμο «στο Αγιώτικο πανηγύρι», το οποίο όπως είπε «μετράει πάνω από δύο αιώνες ιστορία, είναι συνώνυμο της παράδοσης, του πολιτισμού, αλλά και της κοινωνικής συνοχής του τόπου». «Μιας μακράς ιστορίας» που όπως τόνισε με έμφαση «τίποτα δεν χαρίστηκε στους Αγιώτες». «Εδώ και αιώνες» υπογράμμισε «οι Αγιώτες πρέπει να μάχονται για να υπάρχουν. Και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όταν στη χώρα μας χάθηκε κάθε βεβαιότητα, οι Αγιώτες επαγγελματίες, αγρότες, νέοι και μεγαλύτεροι, βιώνουν τις δυσκολότερες ίσως συνθήκες μετά τους πολέμους».

«Ο τόπος μας» συνέχισε ο δήμαρχος «χτυπήθηκε σκληρά πριν ένα χρόνο από την καταιγίδα Daniel. Περιουσίες χάθηκαν, σοδειές εξαφανίστηκαν, εισοδήματα μειώθηκαν, άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες, ξεχασμένοι αλλά και αδικημένοι από την Πολιτεία. Η περιοχή μας αδικήθηκε. Στις αποζημιώσεις, στις εκτιμήσεις, στις καταβολές. Καθημερινά συναντώ ανθρώπους που βλέπουν τους συναδέλφους τους στους διπλανούς νομούς να έχουν την στήριξη της Πολιτείας, και καλώς την έχουν, όταν όμως οι ίδιοι ακόμη τρέχουν για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, αυτά που τους ανήκουν. Χωρίς όμως ακόμα να τους έχουν απαντήσει στα ερωτήματα: Με ποια μέσα θα καλλιεργήσουν φέτος; Ποιες εκτάσεις; Και κυρίως, με τι κουράγιο;

Θέλω να απευθύνω έκκληση στους τοπικούς βουλευτές, και στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να τύχουν οι Αγιώτες, όπως και όλοι οι αγρότες που χτυπήθηκαν από τα περσινά φαινόμενα, της προσοχής της Πολιτείας. Οι αγρότες της Αγιάς δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι οι στυλοβάτες του πρωτογενούς τομέα, της τοπικής οικονομίας, της διατροφικής επάρκειας. Και τα τελευταία χρόνια νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία.

Κι όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στο ήδη δύσκολο περιβάλλον που βιώνουμε καθημερινά, με την ακρίβεια, το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος, τον υψηλό πληθωρισμό και τελευταία με την κλιματική κρίση, η οποία εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη απειλή. Και αντί να στηριχθεί η παραγωγή και να προταθούν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να μείνουν στα χωράφια τους, παρουσιάζονται κατά καιρούς κάποιες μαγικές λύσεις που θα μας οδηγήσουν ξαφνικά, τάχα, από την κρίση στην ανάπτυξη και την ευημερία. Όμως ο αγροτικός κόσμος ανησυχεί. Οι κλιματικές συνθήκες το φετινό καλοκαίρι ήταν και πάλι ακραίες και ο κίνδυνος νέων πλημμυρών είναι στο μυαλό κάθε αγρότη, κάθε επαγγελματία, κάθε κατοίκου της περιοχής μας».

Ο κ. Γκουντάρας κάλεσε τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να συνεταιριστεί για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής. «Στον πρωτογενή τομέα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε με την λογική των συνεταιρισμών» είπε. «Σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η παγκοσμιοποίηση, εμείς δεν μπορούμε να κινούμαστε ο καθένας μόνος του. Οφείλουμε να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας και να λειτουργήσουμε συλλογικά. Τα παραδείγματα των συνεταιριστικών προσπαθειών υπάρχουν και είναι δίπλα μας. Ένωσαν τις δυνάμεις τους και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες. Εκμεταλλεύονται ευκαιρίες και χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο πλούτος του τόπου μας δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτος. Χρειάζεται προσπάθεια, γνώση, επιστημονική υποστήριξη και κυρίως σχεδιασμός σ’ ένα περιβάλλον σκληρό, στο οποίο κανείς δεν περιμένει. Σ’ αυτό το περιβάλλον πρέπει να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε. Και μπορούμε γιατί ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Σ’ αυτή τη μάχη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αγιάς ήταν και θα είναι μπροστάρηδες. Όπως και σε κάθε μάχη που χρειάστηκε να δώσουμε. Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Για τη θωράκιση της περιοχής έναντι των κινδύνων της κλιματικής κρίσης. Για την κατοχύρωση των ποιοτικών μας προϊόντων κατά ΠΟΠ και ΠΓΕ».

«Παλεύουμε και διεκδικούμε» τόνισε «Την άμεση αποζημίωση των αγροτών της περιοχής για τις πληγές της περσινής πλημμύρας με τρόπο δίκαιο και αντικειμενικό. Την άμεση κατασκευή των μόνιμων αντιπλημμυρικών έργων που θα διασφαλίσουνε ότι δεν θα ξαναζήσουμε ότι ζήσαμε πριν ένα χρόνο. Τον επανασχεδιασμό του νομικού πλαισίου για το συνεταιριστικό κίνημα, με προτεραιότητα στον αγρότη – παραγωγό. Την εξασφάλιση ενεργειακού χώρου για την αυτοπαραγωγή στους δήμους και τους αγρότες κι όχι στα μεγάλα συμφέροντα».

Της κεντρικής ομιλίας του κ. Γκουντάρα προηγήθηκαν χαιρετισμοί βουλευτών, της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελίας Λιακούλη, όπως επίσης του αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και Πολιτισμού Σωτήρη Σουλούκου και ομιλία του προέδρου της ΕΟΑΣνΛ Ρίζου Μαρούδα.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Μαρία Γαλλιού, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Σοφολόγης και η πρώην αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων Μαίρη Καμηλαράκη.

Χαρακόπουλος Μάξιμος

«Δεν είναι τυχαίο το ότι οι πολιούχοι της Αγιάς εορτάζονται ταυτόχρονα με τη γιορτή του μήλου. Γιατί το μήλο δίνει ψωμί σε εκατοντάδες οικογένειες της επαρχίας Αγιάς. Είναι σημαντικό προϊόν, σημείο αναφοράς για όλη την επαρχία της Αγιάς» τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος και επισήμανε ότι «οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις γίνονται στη σκιά κινητοποιήσεων. Γιατί ο κόσμος της Αγιάς νιώθει αδικημένος μετά το κακό που μας βρήκε με τον Daniel και τον Elias με τις πλημμύρες πέρσι τον Σεπτέμβριο. Οι αποζημιώσεις έγιναν μήλον της έριδος ανάμεσα στη Μαγνησία και τη Λάρισα, ανάμεσα στους μηλοπαραγωγούς του Πηλίου και τους μηλοπαραγωγούς τους Αγιάς. Νομίζω ότι ευλόγως αισθάνονται αδικημένοι οι παραγωγοί, διότι νιώθουν ότι υπήρξαν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θέλω να πιστεύω ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα δει με διαφορετική οπτική το δίκαιο αυτό αίτημα. Ξέρετε ότι ήμουν από αυτούς που άσκησαν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ξέρετε ότι ήμουν από αυτούς που και με τον δημόσιο λόγο μου ήλεγξα την απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν έδειξε τα ίδια ανακλαστικά στο εύλογο αίτημα των Αγιωτών».

«Η καλλιέργεια του μήλου τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία, αντιμετωπίζει σειρά δοκιμασιών» τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος. «Αρχικά ήτανε το εμπάργκο στη Ρωσία που έκλεισε μια μεγάλη αγορά και αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε σε άλλες αγορές. Αλλά εσχάτως και στην Αίγυπτο είχαμε προβλήματα με την οικονομική κρίση και την υπαγωγή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είχαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εισβολή τη ρωσική, που επηρέασε τις παγκόσμιες αγορές, δημιούργησε αρρυθμίες στο κόστος της ενέργειας που επιβαρύνει και το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, άρα το κόστος παραγωγής των αγροτών μας. Είχαμε την κλιματική αλλαγή η οποία έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση και τη βιώσαμε πολύ έντονα με τον Ιανό πριν 3 χρόνια, τώρα με τον Daniel και τον Elias, που άφησαν έντονες πληγές και στην επαρχία μας, και ένα χρόνο σχεδόν μετά δεν έχουν πλήρως επουλωθεί. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και καταβολή ενέργειας για να γίνει αυτό».

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «σε όλες αυτές τις προκλήσεις, η Πολιτεία προσπαθεί να σταθεί δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, δίπλα στους πραγματικούς παραγωγούς. Λάβαμε πρωτοβουλίες για την άμβλυνση του κόστους παραγωγής, επανήλθε το αγροτικό πετρέλαιο που είχε καταργηθεί στα χρόνια των μνημονίων. Ο ΕΛΓΑ έδωσε αποζημιώσεις πολλαπλάσιες των εισφορών που λαμβάνει από τους αγρότες. Και επειδή βρισκόμαστε ενώπιον αναθεώρησης του κανονισμού του Οργανισμού γεωργικών ασφαλίσεων, θα θέλαμε απ’ όλους σας να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Μη βρεθούμε προ οδυνηρών εκπλήξεων με την αλλαγή του κανονισμού. Επειδή με ξέρετε χρόνια, πολιτεύομαι χρόνια και σας μιλάω πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, όταν θέλουμε από τον ΕΛΓΑ να καλύπτει ακόμη περισσότερες ζημίες που μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνει, αυτό σημαίνει και αναπροσαρμογή των κομίστρων, των ασφαλίστρων που θα πληρώσουν οι αγρότες μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει για να μην πέσει το βάρος στους παραγωγούς, να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα που υπάρχει μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης από την ΚΑΠ έτσι ώστε να επιδοτηθεί το ασφάλιστρο. Το είχαμε προβλέψει την περίοδο που ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ’15 υπήρξαν άλλες προτεραιότητες και δεν προχώρησε τότε η επιδότηση του ασφαλίστρου. Τώρα, όμως, ενόψει της αλλαγής που θα έχουμε στον κανονισμό των γεωργικών ασφαλίσεων, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα για να μη γίνει δυσβάσταχτο το άχθος των κομίστρων, των ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ από τους αγρότες. Προφανώς πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη».

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής διαβεβαίωσε ότι «επειδή με γνωρίζετε χρόνια, ξέρετε ότι δεν είμαι από αυτούς που “λιβανίζουν” την εκάστοτε εξουσία για να γίνουν αρεστοί. Λοιπόν, όπως πολιτεύομαι όλ’ αυτά τα χρόνια, αυτό δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να κάνω και σήμερα, προτάσσοντας πρώτα το συμφέρον του τόπου μας, το κοινό καλό και μετά όλα τα άλλα».

Κόκκαλης Βασίλης

«Κάθε φέτος και χειρότερα για τους αγρότες στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Κόκκαλης και μεταξύ άλλων ανέφερε «Η Αγιά, μία τόσο δυναμική περιοχή, με μεγάλο παραγωγικό εύρος, βιώνει την αδικία στο πετσί της, καθώς γειτονικοί νομοί, όπως η Μαγνησία, έχουν ήδη αποζημιωθεί για τις καταστροφές από τον Daniel. Την ίδια ώρα όμως, οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς παραμένουν εκτός, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής.

Τα ψέματα τελείωσαν για την κυβέρνηση. Επιβάλλεται, είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας να χαραχθεί και να υλοποιηθεί μία εθνική αγροτική πολιτική με στήριξη των συνεταιρισμών, με κίνητρα για παραγωγή και όχι για εγκατάλειψη και με ξεκάθαρη πυξίδα για του που πρέπει να πάμε τις επόμενες δεκαετίες» κατέληξε.

Ευαγγελία Λιακούλη

Στον σύντομο χαιρετισμό της η κ. Λιακούλη είπε: «Χαίρομαι που ανταμώνουμε και πάλι όλοι και όλες μαζί, σε αυτή την πολυεπίπεδη γιορτή των ισχυρών θρησκευτικών και εθνικών συμβολισμών, αλλά και ανάδειξης της παραγωγικής βάσης της περιοχής μας.

Πρωτίστως τιμούμε τους ανθρώπους του μόχθου και της γης, που με το μεράκι τους, την επιμονή τους στην ποιότητα των προϊόντων τους και την αγάπη τους για τον τόπο τους, καταφέρνουν και κάνουν την Αγιά ευρύτερα γνωστή σε όλους τους καταναλωτές μέσω του κομβικού προϊόντος της, του μήλου.

Παρά τα προσκόμματα που αδικαιολογήτως δημιουργεί το κεντρικό κράτος, παρά τις αδικίες των αποφάσεών του, όπως συνέβη πέρυσι με την εξαίρεση των παραγωγών της Αγιάς από τις αποζημιώσεις για τον Daniel, όταν και αυτοί μαζί με τους υπόλοιπους Θεσσαλούς βρέθηκαν κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα, παρά την αδιαφορία του για την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, παρά την επιδεικτική του προτίμηση στην όποια αγορά, χωρίς ποτέ να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των παραγωγών, τα προϊόντα των οποίων επιτρέπουν στην αγορά να λειτουργεί, οι άνθρωποί μας εξακολουθούν να αγωνίζονται σε συλλογικό και σε προσωπικό επίπεδο και να επιμένουν να παραμείνουν στον τόπο τους.

Αυτό μας λένε απόψε τα εκατοντάδες συγκεντρωμένα τρακτέρ, ότι τίποτα και κανένας δεν μπορεί να τους στερήσει αυτήν τους την απόφαση και χρέος όλων μας, βουλευτών, αιρετών και θεσμικών φορέων, είναι να τους διευκολύνουμε και να κάνουμε τα αιτήματά τους γνωστά, με ό,τι όπλο διαθέτουμε στη φαρέτρα μας, στη Βουλή, στα υπουργεία, σε κάθε χώρο δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και έκφρασης.

Γιατί ο ανεκτίμητος θησαυρός των μήλων Αγιάς, ο πλούτος της Θεσσαλικής γης και, ευρύτερα, η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, χρειάζονται σθεναρούς συμπαραστάτες. Αλλά και οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, όπως αυτές της 27ης Γιορτής Μήλου, μόνο καλό κάνουν σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, αφού σε πρώτο πλάνο όχι μόνο έρχονται τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, αλλά παράλληλα αυτήν την περίοδο καθιστούν την Αγιά τουριστικό πόλο έλξης για παραθεριστές και επισκέπτες από όλο τον ν. Λάρισας, αλλά και πέρα από αυτόν, ισχυροποιώντας της θέση της».

Σουλούκος Σωτήρης

Ο κ. Σουλούκος στον χαιρετισμό του, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, χαρακτήρισε δικαίως θλιμμένους και εξοργισμένους τους Αγιώτες παραγωγούς «για την αδικαιολόγητη απόφαση του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ να τους εξαιρέσει από τις αποζημιώσεις του Daniel που ορθώς δόθηκαν σε συναδέλφους τους στην Μαγνησία».

«Οφείλουμε» υπογράμμισε «να σταθούμε στο πλευρό τους και να συμβάλλουμε ο καθένας από την θέση του στην δικαίωση των αγώνων τους. Δεν μπορούμε να δεχθούμε περιοχές της Θεσσαλίας μας να οδηγούνται στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό, οι αγρότες μας να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους και χωριά μας να ερημώνονται».

«Με σειρά δράσεων» τόνισε «η Περιφέρεια Θεσσαλίας δηλώνει παρούσα στην προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα με βασικές προτεραιότητες την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την αύξηση της οικονομικής ανταποδοτικότητας των εκμεταλλεύσεων και την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος».

«Δεκατρείς φάκελοι πιστοποίησης» είπε «επιχορηγήθηκαν από την Περιφέρεια που αφορούν ποιοτικά Θεσσαλικά προϊόντα, όπως το Μήλο Αγιάς και το Κάστανο Μελιβοίας».

Μαρούδας Ρίζος

Λάβρος ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, εκπροσωπώντας τους δεκάδες παραγωγούς που με σημαίες είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στον χώρο των εγκαινίων αφού είχε προηγηθεί και συγκέντρωσή τους με τρακτέρ και πορεία με αυτά μέσα στην Αγιά.

«Αισθανόμαστε την αδικία στο πετσί μας» τόνισε. «Κινητοποιούμαστε για το δίκιο μας και την επιβίωσή μας. Είναι αδιανόητο και παράλογο αυτό που συμβαίνει στην Αγιά. Ένας πλημμυρόπληκτος Δήμος, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Αρωγή ώστε να αποζημιωθεί για ζημιές από τον Daniel, ο οποίος επίσης έχει μπει στα voucher λόγω Daniel, αν είναι δυνατόν να είναι και ο μοναδικός πλημμυρόπληκτος Δήμος της Θεσσαλίας που δεν παίρνουν αποζημιώσεις οι αγρότες του για την απώλεια της παραγωγής τους εξαιτίας αυτής της περσινής θεομηνίας.

Να μας απαντήσουν οι κύριοι Μητσοτάκης, Τριαντόπουλος, Αυγενάκης, Τσιάρας και Κέλλας, θα υπογράψουν εν τέλει την καταδίκη της Αγιάς; Ποιος από αυτούς, περιμένουμε την απάντησή τους, αναλαμβάνει να βάλει λουκέτο στον Δήμο Αγιάς; Ποιος από αυτούς αναλαμβάνει να καταστρέψει την ζωή των παραγωγών της Αγιάς; Ποιος από αυτούς αναλαμβάνει την ευθύνη να μην μπορούμε να θρέψουμε τις οικογένειές μας;

Τα μήλα μας είναι τα καλύτερα στην Ελλάδα, αλλά εμείς οι αγρότες ούτε χρήματα βλέπουμε πια, ούτε εισόδημα έχουμε πλέον. Είναι έγκλημα πολιτικό αυτό που συμβαίνει. Εμείς παράγουμε το 40% των μήλων στην πατρίδα μας και η κυβέρνηση μας κόβει την συνδεδεμένη ενίσχυση, επιτρέπει εισαγωγές μήλων αν και η χώρα είναι επαρκής, με αύξηση σε αυτές 285% εκ των οποίων το 80% βαπτίζεται ελληνικό μήλο, μας αφήνει χωρίς αντιχαλαζική προστασία, μας αφήνει να παλεύουμε με ένα απίστευτα υψηλό κόστος παραγωγής σε ένα εμπορικό πλαίσιο, αν είναι δυνατόν, μόνιμα πλέον παράδοσης των μήλων μας με ανοιχτές τιμές».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email