Χώρα Αγιά

Κέντρο προβολής της οικογένειας Αλεξούλη το Αρχοντικό τους στην Αγιά / Εγκρίθηκε η μουσειολογική μελέτη του κτιρίου

Κέντρο προβολής της οικογένειας Αλεξούλη το Αρχοντικό τους στην Αγιά


Εγκρίθηκε η μουσειολογική μελέτη του κτιρίου


“Χώρα Αγιά”


Σε κέντρο προβολής της ιστορικής για την Αγιά οικογένειας Αλε­ξούλη πρόκειται να διαμορφωθεί το Αρχοντικό τους μετά την αποκατά­στασή του, σύμφωνα με την πρόσφατα εγκριθείσα μουσειολογική μελέτη των χώρων του κτιρίου.

Γι’ αυτήν την πολύ θετική εξέλιξη, μας ενημέρωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια επί ευκαιρία της θεατρικής παράστασης «Μήδειας Μπούρκα» που θα δοθεί σήμερα Πέμπτη, στις 8:00 το βράδυ, στο Αρχοντικό, στο πλαίσιο των εκδηλώ­σεων του Αγιώτικου Πανηγυριού και της 27ης Γιορτής Μήλου.

Το Αρχοντικό Αλεξούλη, κτισμένο γύρω στο 1800, στο κέντρο του ιστορικού πυρήνα της κωμόπολης, στέγασε στο παρελθόν την πλούσια ιστορία της οικογένειας Αλεξούλη και σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτι­σμού.

Σύμφωνα με την μουσειολογική μελέτη που εγκρίθηκε πριν λίγο καιρό, μετά την αποκατάστασή του πρόκειται να διαμορφωθεί σε κέντρο προβολής της ιστορικής οικογένειας από το δεύτερο μισό του 18ου μέχρι τον 20ό αιώνα, αναδεικνύοντας παράλληλα τα κύρια στάδια εξέλιξης της Αγιάς, καθώς η οικογένεια αυτή πρωτοστατούσε στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Ο επισκέπτης, όπως μας περιέγραψε η κ. Σδρόλια, θα εισέρχεται στο ενιαίο κεντρικό χαγιάτι, μετά την αφαίρεση του διαχωριστικού τοί­χου και θα αντικρύζει στα αριστερά την κύρια ενότητα για την Καλυψώ Αλεξούλη, απλωμένη στους τρείς χώρους όπου ζούσε και όπου διατη­ρούνται τα παλιά έπιπλα, όπως καναπέδες, σεντούκια, τραπέζια, βιτρίνες. Επεξηγηματικό υλικό για την προσωπικότητα της δωρήτριας, η οποία απεβίωσε το 1996, το γενεαλογικό δένδρο της οικογενείας της και τις φωτογραφίες των αδελφών της πλαισιώνει την έκθεση και εκτείνεται σε όλο τον 20ό αιώνα, ενώ ψηφιακή προβολή στο κέντρο θα τονίζει τα κε­ντρικά σημεία. Παράλληλα το κοινό θα περνάει από την εισαγωγική έκ­θεση για την Αγιά του 19ου αιώνα, που θα βρίσκεται στα δεξιά, στο δω­μάτιο με το τζάκι.

Ο όροφος αφιερώνεται ολόκληρος στο παρελθόν της οικογένειας της Καλυψώς, μέσα από τρείς ενότητες, η πρώτη για τον Γεώργιο και Αλέξιο Χατζηιωάννου, τους πρώτους γνωστούς εξαγωγείς βαμμένων νη­μάτων της Αγιάς, στα τέλη του 18ου αιώνα, με τα σχετικά έγγραφα, η δεύτερη με τον Δημήτριο και Γεώργιο Αλεξούλη και τα σωζόμενα ενδύ­ματα του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, ενώ η τρίτη θα είναι αφιερωμένη στο πατέρα της Καλυψώς, Κλεάνθη, και τα ενδύματα της μητέρας της.

Με τα λίγα παλιά έπιπλα και την έκθεση των παλιών ενδυμάτων σε βιτρίνες, μαζί με τα σωζόμενα έγγραφα που περιγράφουν τις εμπορικές πράξεις και κάθε λογής δοσοληψίες, θα αναδεικνύεται ο άοκνος αγώνας της προώθησης των νημάτων στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και αργότερα του μεταξιού και άλλων προϊόντων της Αγιάς. Η ψηφιακή εφαρμογή του ορόφου θα πλουτίζει περισσότερο την παρουσίαση των εμπορικών συντροφιών της Αγιάς μέσα από το πλούσιο αρχείο του Αρ­χοντικού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Αρχοντικό Σβάρτς Αμπελα­κίων, που περιείχε παρόμοιες λειτουργίες.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email