Χώρα Αγιά

Μηδενίζει το λειτουργικό της κόστος η ΔΕΥΑ Αγιάς ως αυτοπαραγωγός

Μηδενίζει το λειτουργικό της κόστος η ΔΕΥΑ Αγιάς ως αυτοπαραγωγός

·        Σε λειτουργία εδώ και επτά μήνες τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα της Επιχείρησης

·        Τα πρώτα αποτελέσματα

·        Σε «πελάτες» των μεγάλων συμφερόντων της ενέργειας  υποβαθμίζει τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ το πρόγραμμα «Απόλλων»


“Χώρα Αγιά”


Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Αγιάς έχει θέσει σε λειτουργία, εδώ και επτά μήνες, δύο φωτοβολταϊκά πάρκα από τα οποία έχει ήδη παραχθεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές της τάξης των 2.000 MW.

Η ισχύς αυτή έχει στην πραγματικότητα μηδενίσει, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της,  για το αντίστοιχο διάστημα το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και πλέον όλα τα αντλιοστάσια του Δήμου Αγιάς, καθώς και όλοι οι βιολογικοί καθαρισμοί, λειτουργούν αποκλει­στικά με τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Είναι προφανές, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι η ΔΕΥΑ Αγιάς προχώ­ρησε γρήγορα στη δημιουργία υποδομών για την αυτοπαραγωγή ενέργειας, υπερβαίνοντας αρκετά εμπόδια, και με τον τρόπο αυτό κατά­φερε να αντιμετωπίσει το διαρκώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Παρά το γεγονός ότι η πλήρης ανάπτυξη των υποδομών παραγωγής ενέργειας μετρά μόλις επτά μήνες, ωστόσο ήδη καταγράφεται εξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους που αγγίζει το 30% σε βάθος επταετίας. Με λίγα λόγια η ΔΕΥΑ Αγιάς μειώνει ως αυτοπαραγωγός ρεύματος το κόστος της λειτουργίας της στο ελάχιστο, προς όφελος φυσικά της βιωσιμότητας της επιχείρησης, αλλά και των πολιτών τους οποίους υδροδοτεί.

«Αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα για το κατά πόσο η αυτοδιοί­κηση μπορεί να λειτουργήσει με αξιοπιστία ως αυτοπαραγωγός ηλεκτρι­κού ρεύματος από ανανεώσιμες πληγές και όχι ως απλός καταναλωτής – όπως προβλέπει το σχέδιο “Απόλλων”!» τονίζεται με έμφαση στην ανακοί­νωση της ΔΕΥΑ, η οποία καταλήγει ως εξής «Οι δήμοι και οι δημο­τικές επιχειρήσεις είναι πρωτοπόροι στην πράσινη μετάβαση και εί­ναι κρίμα να υποβιβάζονται στον ρόλο του πελάτη των μεγάλων εται­ρειών παραγωγής ενέργειας, όπου τους κατατάσσει το σχέδιο “Απόλ­λων”».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email