Χώρα Αγιά

Αγιά / Μηδενικά πορίσματα του ΕΛΓΑ δίνουν αφορμή για νέες αγροτικές κινητοποιήσεις / Ικανοποίηση για την παραμονή της Πειραιώς στην κωμόπολη

Θυμός και οργή στην Αγιά / Για μηδενικά πορίσματα ΕΛΓΑ και για την αρχική ανακοίνωση κλεισίματος του υποκαταστήματος της Πειραιώς


“Χώρα Αγιά”


Έντονος θυμός επικρατεί από προχθές στον αγροτικό κόσμο του Δήμου Αγιάς μετά την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ των πορισμάτων του για δηλώσεις ζημιάς από την κακοκαιρία Daniel παραγωγών της ευρύτερης περιοχής που έκπληκτοι όλοι τους διαπίστωσαν ότι τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση είναι… μηδέν!

Θυμός που μετατράπηκε σε όλους τους Αγιώτες – αγρότες, επιχειρηματίες, εμπόρους, συνταξιούχους – σε πραγματική οργή για ένα 48ωρο, για τόσο δηλαδή που διήρκησε η ανακοίνωση του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην είσοδο του κτιρίου στην Αγιά ότι το κατάστημα κλείνει και η εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται από το υποκατάστημα της Τράπεζας στη Λάρισα που βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Μανδηλαρά 25.

Χθες, προφανώς μετά την πίεση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα που πρώτος απέστειλε στην διοίκηση της Τράπεζας και δημοσιοποίησε στη συνέχεια, επιστολή διαμαρτυρίας για την απόφαση κλεισίματος, και την πίεση που ασκήθηκε από την Δημοτική Αρχή Αγιάς με εκφρασμένη μάλιστα αγανάκτηση μέσω ομόφωνου όλων των παρατάξεων ψηφίσματος διαμαρτυρίας, και την πίεση Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αγιάς και βουλευτών του νομού, η απόφαση «μαζεύτηκε» άρον άρον δίνοντας στη θέση της την απόφαση συνέχισης της λειτουργίας του υποκαταστήματος και γλυτώνοντας έτσι τους κατοίκους της Αγιάς από ένα επιπλέον πρόβλημα.

Η αρχική ανακοίνωση της Τράπεζας

Ικανοποίηση Κουρέτα για την άρση της απόφασης

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να αναστείλει την απόφασή της για κλείσιμο του καταστήματος, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας. «Όταν είμαστε ενωμένοι έχουμε αποτελέσματα, πρυτάνευσε η λογική, η εταιρική ευθύνη και όχι οι αριθμοί. Ενδεχόμενο κλείσιμο του τραπεζικού καταστήματος θα επέφερε σοβαρές συνέπειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία» ανέφερε σε δήλωσή του.

Άμεση και ομόφωνη η αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς που απεστάλη στην διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς μετά από κατεπείγουσα και δια περιφοράς συνεδρίαση των μελών του, ήταν το εξής:

«Ο Δήμος Αγιάς, με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σχετικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη δημοτική Κοινότητα της Αγιάς και έδρα του Δήμου Αγιάς.

Πρόκειται για μια ενέργεια εσφαλμένη, καθώς λήφθηκε χωρίς να υπολογιστεί η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, όπως και η κοινωνική διάσταση της λειτουργίας του συγκεκριμένου τραπεζικού καταστήματος, καθώς είναι το μοναδικό που λειτουργεί στον Δήμο Αγιάς, γεγονός το οποίο επιβάλει τη διατήρηση της λειτουργίας του, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο υποκατάστημα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση συναλλαγές και τηρούνται λογαριασμοί χιλιάδων αγροτών και επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής.

Εξυπηρετεί όλους τους πολίτες του Δήμου Αγιάς, με πληθυσμό που φθάνει τους 12.000 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων είναι αγρότες και επαγγελματίες, οι οποίοι στηρίζουν την τράπεζα, αφού όπως είναι γνωστό ο κύριος όγκος των συναλλαγών γίνεται μέσω τραπεζικών καταστημάτων.

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε με στυγνά κριτήρια που σκοπό έχουν την μείωση των υποκαταστημάτων της, χωρίς να υπολογιστούν οι παράμετροι που αφορούν την τοπική κοινωνία με την στήριξη που έλαβε η τράπεζα από τους δημότες και κατοίκους του Δήμου Αγιάς.

Ο αντίλογος ότι παρέχονται δυνατότητες συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών μέσων, e-banking κ.α., δεν είναι πειστικός, διότι η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού και η έλλειψη ειδικών γνώσεων είναι δεδομένη.

Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να εκτιμήσει όλες τις παραμέτρους αυτού του σοβαρού ζητήματος, να αναστείλει τις ενέργειες κατάργησης του αναφερόμενου υποκαταστήματος, καθώς η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα μεγιστοποιήσει την υποβάθμιση της περιοχής και θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις συναλλαγές των κατοίκων του Δήμου μας και να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Ο τόπος μας δεν αντέχει και άλλο πλήγμα μετά από την περσινή θεομηνία του Daniel».

Η οργισμένη αντίδραση των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς

Σε παρόμοιο ύφος με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσαν προχθές το απόγευμα και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, οι οποίοι καλούσαν όλους τους Αγιώτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διοίκηση της Τράπεζας στην Λάρισα, αλλά και σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αγιά ενάντια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρονταν τα εξής «Σαν να μην έφτανε η άσχημη οικονομική κατάστασή μας, καθώς δεν έχουμε αποζημιωθεί από τον Daniel, κι ενώ από τη μια πουλάμε τα προϊόντα μας με ανοιχτές τιμές χωρίς να ξέρουμε πότε και πόσα χρήματα θα εισπράξουμε, και από την άλλη το κόστος παραγωγής και ζωής έχει φτάσει στα ύψη, έρχεται τώρα και η απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημά της στην Αγιά.

Έτσι οι αγρότες, οι επαγγελματίες, και συνολικά οι κάτοικοι του Δήμου, πρέπει να πηγαίνουν στην Λάρισα για να εξυπηρετούνται στις συναλλαγές τους, τα δάνεια, τα ΑΔΑ κ.λπ. επιβαρυνόμενοι με ακόμη μεγαλύτερα έξοδα. Υπάρχουν δε και ηλικιωμένοι ή άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση ή γνώση των ψηφιακών συναλλαγών που με δυσκολία θα μπορούν να μεταβαίνουν και στη Λάρισα.

Το υποκατάστημα της Αγιάς έχει κερδοφόρο κύκλο εργασιών για την Τράπεζα, με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τζίρο, εξυπηρετεί χιλιάδες αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχους, συνολικά όλον τον Δήμο αφού δεν υπάρχει άλλο υποκατάστημα της τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει εκατομμύρια ευρώ κέρδη κάθε χρόνο και πάει να κλείσει ένα κερδοφόρο κατάστημα που είναι και ιδιοκτησία της και δεν πληρώνει νοίκι, για να προσθέσει μερικές χιλιάδες ευρώ στα κέρδη της. Η απόφασή της είναι αδικαιολόγητη και δείχνει την περιφρόνησή της προς τους πελάτες της στην Αγιά που την στηρίζουν χρόνια και από αυτούς δημιουργεί τα κέρδη της.

Δεν θα ανεχτούμε την παραπέρα οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση της Αγιάς, ούτε την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς».

Μηδενικά πορίσματα του ΕΛΓΑ δίνουν αφορμή για νέες αγροτικές κινητοποιήσεις

Μετά την διαπίστωση προχθές την Τετάρτη ότι όλα τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι αγρότες, για τις ζημιές από την κακοκαιρία Daniel, «βγήκαν» με… μηδενικές αποζημιώσεις, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μήλα και κάστανα δεν αποζημιώθηκαν καθόλου για την ίδια κακοκαιρία όπως αποζημιώθηκε η γειτονική Μαγνησία, το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς έχει δυναμιτιστεί ακόμη περισσότερο και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε σύσκεψη την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, και ώρα 8:00 το βράδυ, στην ταβέρνα «Χατζάκος» στην Αγιά για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για τον τρόπο μαζικής αντίδρασής τους.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:

«Μετά την παράλογη και άδικη απόφαση της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ να εξαιρέσουν την Αγιά από τις αποζημιώσεις του Daniel, μετά τις τόσες πολλές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που έχουμε κάνει, την στήριξη που έχουμε στο δίκαιο αίτημά μας από όλους τους φορείς, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζουν να μην διορθώνουν αυτήν την απόφαση. Το μόνο που ακούμε είναι υποσχέσεις, αλλά δεσμεύσεις δεν υπάρχουν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμα και σε αυτές τις λίγες δηλώσεις που κατατέθηκαν στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση από τις περσινές πλημμύρες, τα πορίσματα που βγήκαν είναι μηδενικά (!) πετώντας έξω από την αποζημίωση τους Αγιώτες παραγωγούς. Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να δικαιωθούμε και αυτό το κάνουμε ξεκάθαρο προς την ηγεσία του Υπουργείου που κωφεύει. Σύντομα θα μας βρουν πάλι μπροστά τους, ενωμένους και δυνατούς, ώσπου να αρθεί η παράλογη απόφασή τους».

***Οι φωτογραφίες είναι από χωράφι πατάτας στην περιοχή της Αγιάς μετά την κακοκαιρία Daniel.

«Προχθές» σημειώνει ο ιδιοκτήτης – παραγωγός «έναν χρόνο μετά τον Daniel βγήκαν τα πορίσματα για τον δήμο Αγιάς για τις δηλώσεις σε όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν. Στις φωτογραφίες είναι καλλιέργεια πατάτας που από 4 στρέμματα μαζεύτηκαν 42 κλούβες! Η πατάτα δυστυχώς μετά το πέρασμα του νερού καταστράφηκε. Το πόρισμα του ΕΛΓΑ, αφού ήρθε τρεις φορές γεωπόνος να δει την ζημιά, ήταν μηδέν! Όπως και στα μήλα ήταν μηδέν, έτσι και σε όλες τις καλλιέργειες ήταν μηδέν!

Λογικά η στήριξη του κράτους στην Θεσσαλία για τον Daniel δεν ισχύει για τον δήμο Αγιάς και λογικά οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ Λάρισας θέλουν γυαλιά μυωπίας!

Κρίμα είναι που οι νέοι της Αγιάς παρατάνε τις καλλιέργειες από πέρυσι και ψάχνουν για δουλειά σε γειτονικές μεγαλουπόλεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής μας!».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email