Χώρα Αγιά

Στη λίστα του in2life.gr με τα καλύτερα ελληνικά ξίδια, μηλόξιδα και βαλσάμικα, η “Χρυσή Μηλιά” από τον Αετόλοφο Αγιάς

Στη λίστα του in2life.gr με τα καλύτερα ελληνικά ξίδια, μηλόξιδα και βαλσάμικα, η “Χρυσή Μηλιά” από τον Αετόλοφο Αγιάς


“Χώρα Αγιά”


Στα καλύτερα ξίδια, μηλόξιδα και βαλσάμικα της χώρας κατέταξε το in2life.gr, το μεγαλύτερο ελληνικό lifestyle portal, σε δημοσίευμά του προ ημερών, το βιολογικό μηλόξιδο “Χρυσή Μηλιά” και το “αδελφάκι” του βαλσάμικο μηλόξιδο, δύο προϊόντα που παράγονται ως γνωστόν στον Αετόλοφο Αγιάς, τα οποία, όπως επισημαίνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος Σπύρος Σμυρνής, ενθουσιάζουν και τον πλέον εξεζητημένο ουρανίσκο!

Πέρα από την περηφάνεια με την οποία η εν λόγω διάκριση γεμίζει τους ιδιοκτήτες της “Χρυσής Μηλιάς”, την οικογένεια δηλαδή του κ. Δημοσθένη Ντελή, της προσφέρει ακόμη μια αναγνώριση της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται χρόνια τώρα στο αγρόκτημα και στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής τους στον Αετόλοφο.

Γράφει, λοιπόν, το in2life.gr στο αφιέρωμά του:

“Ένα μηλόξιδο την ημέρα, τον γιατρό κάνει πέρα, θα μπορούσες να πεις μόλις τελειώσεις τη δοκιμή των προϊόντων της Χρυσής Μηλιάς από την περήφανη Αγιά της Λάρισας.

Το βιολογικό μηλόξιδο Χρυσή Μηλιά ξεχωρίζει για την παραδοσιακή του παραγωγή σύμφωνα με τη μέθοδο της Ορλεάνης, συνδυάζοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία, βαθιά αγάπη για τη φύση και αληθινό μεράκι. Πρόκειται για ένα αφιλτράριστο ξίδι που παράγεται μέσω φυσικής ζύμωσης του μηλίτη, μια διαδικασία που διατηρεί αναλλοίωτα τα πολύτιμα ένζυμα, τα ιχνοστοιχεία, την πηκτίνη, τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Έτσι, το προϊόν αποκτά υψηλή θρεπτική αξία. Με πιστοποίηση βιολογικής γεωργίας, είναι μη παστεριωμένο και χωρίς θειώδη, αποτελώντας  φυσική επιλογή για όσους εκτιμούν την ποιότητα και την αυθεντικότητα. Έξτρα λαχταριστό είναι και το βαλσάμικο μηλόξιδο που θα ενθουσιάσει και τον πλέον εξεζητημένο ουρανίσκο”.

Για την ιστορία αναφέρουμε και τα υπόλοιπα έξι ξίδια και βαλσάμικα που το in2life.gr ξεχώρισε πανελλαδικά:

  • Ξίδι DADALINA’S από κρασί ποικιλίας Ξινόμαυρο από το Κτήμα Κυρ Γιάννη
  • Βιολογικό βαλσαμικό ξίδι με περγαμόντο ή με τσίλι από LADOLEA (Κόρινθος)
  • Παλαιωμένο ξίδι Σαντορίνης Ασύρτικο 5 ετών από Gaia Wines
  • Παλαιωμένο βαλσάμικο από την Οξοποιία Βρυώνης (Καλαμάτα)
  • Kρέμα βαλσάμικου με μανταρίνι και γλυκόξιδο με μύρτιλο από τη Σοφία της Φύσης (Νεμέα)
  • Red Seal Aceto Botanico από το Κτήμα Costa Lazaridi

Λίγα λόγια για τη “Χρυσή Μηλιά”

Οι ρίζες της Χρυσής Μηλιάς ξεκινάνε τη δεκαετία του 1950 από τον παππού της οικογένειας, Δημοσθένη Ντελή, ο οποίος ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της μηλιάς.

Σήμερα το έργο του συνεχίζει ο υιός Αλέξανδρος Ντελής με τη δυναμική υποστήριξη της νεότερης γενιάς της οικογένειας.

Από το 2009 η δραστηριότητα της Χρυσής Μηλιάς επικεντρώνεται αποκλειστικά στη βιολογική δενδροκαλλιέργεια και διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό μία μεγάλη ποικιλία φρέσκων φρούτων και ξηρών καρπών.

Το 2015 άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη Χρυσή Μηλιά με την κατασκευή ενός  χώρου υψηλών προδιαγραφών για την ψυχρή αποθήκευση, σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, των φρέσκων προϊόντων που παράγει. Ταυτόχρονα  δημιουργήθηκαν και σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής χυμού και μηλόξιδου.

Mηλόξιδο

Το βιολογικό μηλόξιδο Χρυσή Μηλιά παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο της Ορλεάνης,  συνδυάζοντας την άρτια τεχνογνωσία με την αγάπη για τη γη και το μεράκι. Πρόκειται για έναν τύπο αφιλτράριστου ξυδιού που αποτελεί προϊόν της φυσικής ζύμωσης του μηλίτη, διαδικασία η οποία συντελεί στη διατήρηση των πολύτιμων φιλικών ένζυμων, των ιχνοστοιχείων, της πηκτίνης, των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχει, καθιστώντας το ως ένα προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία. Είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας, μη παστεριωμένο και αφιλτράριστο. Δεν περιέχει θειώδη.

Βαλσάμικο μηλόξιδο

Δοκιμάζοντας νέες συνταγές και θέλοντας η επιχείρηση να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, δημιουργήθηκε το βιολογικό βαλσαμικό μηλόξιδο Χρυσή Μηλιά που διακρίνεται για τη μεστή του γεύση και το ιδιαίτερο άρωμά του. Πρόκειται για ένα αμιγώς βιολογικό προϊόν που παράγεται με την παλαίωση επιλεγμένων παρτίδων του αφιλτράριστου βιολογικού μηλόξιδου σε δρύινα βαρέλια. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η ζύμωση προστίθεται συμπυκνωμένο γλεύκος μήλου (πετιμέζι), που παράγει η οικογένεια Ντελή από τις πιο γλυκές ποικιλίες μήλων της. Είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας και δεν περιέχει συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές ή άλλα πρόσθετα.

Διασφάλιση Ποιότητας

Με γνώμονα την παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας, η Χρυσή Μηλιά έχει τεκμηριώσει και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις του προτύπου EN ISO 22000:2005, που περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που επηρεάζουν την ποιότητα των προϊόντων της και τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες.

Το σύστημα ISO 22000:2005 εφαρμόζεται όχι μόνο στον τομέα της παραγωγικής διαδικασίας της μονάδας, αλλά σε όλα τα στάδια της παραγωγής από την ανάπτυξη, τη συγκομιδή και την προκατεργασία των πρώτων υλών, τη διανομή και την αποθήκευση των προϊόντων, μέχρι την αγορά και την κατανάλωσή τους.

Η επιχείρηση φροντίζει ώστε στο κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας να γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι και να τηρούνται όλα τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας όπως προβλέπεται από τη σχετική Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τα καταναλωτικά προϊόντα και τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Ποιοτικός έλεγχος διενεργείται στα προϊόντα, τα οποία είναι αποθηκευμένα στις αποθήκες της επιχείρησης και κατά τη διάρκεια απογραφών της αποθήκης προκειμένου να απομακρύνονται προϊόντα που έχουν καταστεί ακατάλληλα κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής τους.

Το στάδιο της αποθήκευσης είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ειδικά για τα φρέσκα προϊόντα που φυλάσσονται σε ειδικών προδιαγραφών αποθήκες-ψυγεία, ενώ παρακολουθείται διαρκώς η θερμοκρασία και υγρασία με ειδικό καταγραφικό εξοπλισμό.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email