Κόκκαλης: Η κυβέρνηση ακόμη χωρίς πρόταση απέναντι στη συμφωνία «Mercosur» που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τους Έλληνες αγρότες
Τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ελληνική και Ευρωπαϊκή γεωργία και κτηνοτροφία από την συμφωνία «Mercosur» που σύναψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με χώρες της λατινικής Αμερικής, επεσήμανε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο ίδιος και απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης.
Ο Λαρισαίος πολιτικός μετέφερε μεταξύ άλλων τους φόβους που εκφράζουν τοπικοί φορείς πως «η Συμφωνία ενδέχεται να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς η εισαγωγή φθηνότερων προϊόντων από αυτές τις χώρες, τα οποία δεν πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών άρα και των ελληνικών αγροτικών προϊόντων».
Αναλυτικότερα στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Κύριε Υπουργέ, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Μία από αυτές είναι και η συμφωνία με τις χώρες της λατινικής Αμερικής. Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν 22 με 25 χρόνια. Υπεγράφη στις 6 Δεκεμβρίου του 2024 και αναμένεται η ψήφιση της Συμφωνίας λογικά εντός του 2025. Είναι η γνωστή συμφωνία με τις χώρες της λατινικής Αμερικής Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, η Συμφωνία με Mercosur.
Ήδη πολλά θεσμικά όργανα του πρωτογενούς τομέα όχι μόνο ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά όπως η Copa Cogeca, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ρυζιού έχουν εκφράσει όχι απλά τις επιφυλάξεις, αλλά έχουν εκφράσει και την αντίθεσή τους με αυτή τη Συμφωνία.
Ενδεικτικά αναφέρω τμήμα της επιστολής της ΕΘΕΑΣ, της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή, και σε εσάς. Τι αναφέρει; Ότι η Συμφωνία ενδέχεται να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς η εισαγωγή φθηνότερων προϊόντων από αυτές τις χώρες, τα οποία δεν πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών άρα και των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Επιπλέον η αφορολόγητη εισαγωγή προϊόντων όπως βόειο κρέας, πουλερικά, φρούτα, κρασί ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στους ευρωπαίους παραγωγούς, όταν μάλιστα οι αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβαρυνθεί από τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων χρόνων, ενεργειακή κρίση, εφαρμογή της ΚΑΠ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις όπως η Copa Cogeca, η οποία ανέφερε ότι η Συμφωνία είναι οικονομικά ανισόρροπη και άδικη για το γεωργικό μοντέλο της Ευρώπης.
Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ: Ποια είναι η επίσημη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για αυτή τη συμφωνία; Επίσης, ποιο είναι το πλάνο το οποίο έχετε, εάν έχετε εκφράσει ενστάσεις, επιφυλάξεις και αν η θέση της Κυβέρνησης είναι προϊόν συγκεκριμένων μελετών και σχεδίου προκειμένου να προστατευτούν ελληνικά αγροτικά προϊόντα, εκτός και αν θεωρείται ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αθέμιτου ανταγωνισμού των δικών μας προϊόντων από την εισαγωγή των προϊόντων από τις από αυτές τις χώρες».
«ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;»
Δεδομένου πως ο κ. Σταμενίτης επεσήμανε πως η θέση της κυβέρνησης θα γίνει γνωστή όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η διαβούλευση με τους φορείς, ο κ. Κόκκαλης πρόσθεσε στην δευτερολογία του πως «εμείς εγκαίρως τα έχουμε πει, όπως το λέμε και τώρα, και θα καταθέσουμε προτάσεις για αυτό το θέμα. Δυστυχώς, ελπίζω να μην επιβεβαιωθώ, θα πιαστούμε στον ύπνο, όπως και με την Κοινή Αγροτική Πολιτική με το στρατηγικό σχέδιο.
Είπατε ότι είστε στο στάδιο επεξεργασίας, μελέτης, διαβούλευσης με τους φορείς, ωραία. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Συμφωνία είναι η εμπορική κατ’ αρχήν το γνωρίζουμε. Θέλω να αναφέρω την επιστολή της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού, κύριε Υπουργέ, η οποία λέει ότι οι ανησυχίες της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης εστιάζονται κυρίως σε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες χώρες έχουν χαμηλότερα κόστη παραγωγής λόγω κατώτερων προδιαγραφών από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η μαζική εισαγωγή ρυζιού από αυτές τις χώρες θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της καλλιέργειας ρυζιού στη χώρα μας, πρώτον.
Δεύτερον, συγκεκριμένες χώρες έχουν πάρει ήδη θέση, όπως η Πολωνία, όπως η Γαλλία. Βλέπετε ότι αρκετές χώρες είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς, έχουν εγκαίρως προετοιμαστεί. Τρίτον, θα ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών, σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων, την εφαρμογή –εγκαίρως το είχαμε πει αυτό και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα, κύριε Υπουργέ, στα Πρακτικά τα γραπτά μένουν- την εφαρμογή των κατοπτρικών ρητρών στη Συμφωνία, ότι δηλαδή τα πρότυπα που ισχύουν για τη γεωργική παραγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εφαρμόζονται και στα εισαγόμενα προϊόντα από αυτές τις χώρες; Διότι τα πρότυπα που εφαρμόζονται εδώ, στη χώρα μας, όπως και στην Ιταλία, όπως και στη Γαλλία, καταλαβαίνετε, κύριε Πρόεδρε, ότι ανεβάζουν το κόστος παραγωγής είτε είναι ρύζι, είτε είναι κρέας, είτε είναι φέτα. Όταν δεν ισχύουν αυτά τα πρότυπα στην Αργεντινή, στην Παραγουάη καταλαβαίνετε ότι αυτά τα προϊόντα που θα έρθουν από εκεί θα έρθουν πολύ πιο φθηνά και εκ των πραγμάτων δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τα δικά μας προϊόντα. Η εφαρμογή των κατοπτρικών ρητρών προβλέπεται σε τέτοιου είδους συμφωνίες. Έχω την εντύπωση ότι η Γαλλία το έχει ζητήσει, με επιφύλαξη.
Ερωτάται η Κυβέρνηση: Θα διεκδικήσει, θα το προτείνει αυτό, στα αρμόδια όργανα;» κατέληξε.
Μπορείτε να δείτε όλη τη συζήτηση εδώ: