Συνεχίζονται οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών του Λυκείου Αγιάς σε θέματα σχετικά με την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας
Δελτίο τύπου του σχολείου
Από τον Νοέμβριο του 2024 στο Λύκειο Αγιάς, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «Ψυχική υγεία, εθισμός στην οθόνη και διαχείριση του άγχους στην εφηβική ηλικία», με συντονιστή τον κ. Βλαχάκη Δ., φιλόλογο, και μέλη της ομάδας σχεδίου δράσης την κ. Γαρουφαλιά Φ., την κ. Αρχοντή Ζ. και την κ. Κομοπούλου Λ., υλοποιούνται σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την πρόληψη ριψοκίνδυνων συμπεριφορών από τους έφηβους μαθητές μας και την ενδυνάμωσή τους για υγιείς επιλογές ζωής.
Όπως έχει φανεί από έρευνες, η σχολική κοινότητα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλαίσια υλοποίησης των παρεμβάσεων πρόληψης, καθώς δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε έναν μεγάλο αριθμό νέων, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα παιδαγωγικό και οργανωμένο πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Έτσι, με αφορμή την έξαρση της χρήσης αλκοόλ από τους εφήβους, σε συνεργασία με την κ. Λάππα, Επισκέπτρια Υγείας του Κέντρου Υγείας Αγιάς, έγινε ενημέρωση σε όλα τα τμήματα της Α’ Λυκείου για το αλκοόλ και τις συνέπειές του στις 20/1/2025.
Σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Αγιάς και τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Λάρισας, οι μαθητές/μαθήτριες της Β’ Λυκείου (το τμήμα Β1 στις 29/11/2024 και το τμήμα Β2 στις 4/2/2025) είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δίωρο βιωματικό εργαστήριο μελέτης περίπτωσης για την έμφυλη βία και να ενημερωθούν για τους φορείς προστασίας των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου (το τμήμα Α1 στις 5/2/2025 και το τμήμα Α3 στις 12/2/2025) συμμετείχαν σε δίωρα βιωματικά σεμινάρια που οργανώθηκαν σε συνεργασία με το Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχικής υγείας Λάρισας. Στις συναντήσεις οι μαθητές/μαθήτριες, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, αντάλλαξαν εμπειρίες και προβληματίστηκαν για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων που ελλοχεύουν στη χρήση των πολύ αγαπητών στους εφήβους δικτυακών εφαρμογών, καθώς και για τους προστατευτικούς παράγοντες για την πρόληψη του εθισμού στην οθόνη.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Λάππα, η οποία έχει αναλάβει από φέτος το έργο της ενημέρωσης των μαθητών του Δήμου Αγιάς για θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία τις κυρίες Μπεϊνά Ζωή και Κατερίνα Γκανάτσιου του Κέντρου Κοινότητας Αγιάς που οργάνωσαν το εργαστήριο, καθώς και το προσωπικό του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων γυναικών, Τερζενίδου Αθηνά, κοινωνική λειτουργό, Κυρίτση Ναυσικά, παιδοψυχολόγο, Ζυγοροδήμου Φανή, ψυχολόγο και Ξηρομερίτη Κατερίνα, κοινωνιολόγο, που ασχολήθηκαν με το φλέγον ζήτημα της έμφυλης βίας. Ευχαριστούμε, τέλος, τον κοινωνιολόγο Χρήστο Πιτσίλκα, στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας, που συζήτησε με τους μαθητές μας τη σχέση τους με το διαδίκτυο.