Ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας ΓΕΛ Αγιάς τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Η 21η Μαρτίου, η εαρινή ισημερία, σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης, μια χρονική στιγμή συμβολική, όπου το φως νικά το σκοτάδι και η αναγέννηση της φύσης τροφοδοτεί την ελπίδα και τη δημιουργική διάθεση. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι αυτή η ημέρα έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ένας θεσμός που γεννήθηκε στην Ελλάδα και αγκαλιάστηκε διεθνώς.
Την ιδέα είχε ο Βολιώτης ποιητής και πεζογράφος Μιχάλης Μήτρας, ο οποίος το 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην ποίηση. Η πρόταση αυτή ενισχύθηκε από την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, η οποία υπέδειξε ως ιδανική ημερομηνία την πρώτη ημέρα της Άνοιξης, ενώ ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ως πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, μετέφερε το αίτημα σε διεθνές επίπεδο. Τελικά, τον Οκτώβριο του 1999, η UNESCO αναγνώρισε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με στόχο να ενισχύσει την παρουσία της ποίησης στα μέσα ενημέρωσης και να αναδείξει τον ρόλο της ως μέσου πολιτιστικής και κοινωνικής ταυτότητας. (Πηγή μας η επίσημη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού : https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3182)
Η ποίηση ως τέχνη του λόγου δεν είναι μόνο ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, σκέψεων και οραμάτων αλλά και ένας διάλογος με την ιστορία, τη φύση και τον άνθρωπο. Σε μια εποχή ταχύτητας και ψηφιακής επικοινωνίας η ποίηση μας καλεί να σταθούμε για λίγο, να αφουγκραστούμε τον κόσμο και να ανακαλύψουμε ξανά τη δύναμη των λέξεων.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα, ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας και Βιβλιοθήκης του ΓΕΛ Αγιάς διοργάνωσε μια δημιουργική δράση, εμπλέκοντας ενεργά το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Μέσα από αυτή τη δράση επιχειρήθηκε η ανάδειξη της διαχρονικής αξίας της ποίησης, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε η προώθηση της φιλαναγνωσίας, της δημιουργικής γραφής και της λογοτεχνικής έκφρασης.
Ειδικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου:
· Δημιούργησαν αφίσες με αγαπημένα τους ποιήματα, τις οποίες τοποθέτησαν στους πίνακες ανακοινώσεων του σχολείου. Με τον τρόπο αυτό μοιράστηκαν με τους φίλους/-ες τους και τους καθηγητές/τριές τους την ομορφιά της ποιητικής τέχνης.
· Προσκάλεσαν τους συμμαθητές/-τριές τους και τους εκπαιδευτικούς να γράψουν το δικό τους ποίημα με θέμα την Άνοιξη. Με τον τρόπο αυτό συνέδεσαν τη δημιουργική γραφή με τον συμβολισμό της ημέρας.
· Έδωσαν ερεθίσματα για συζητήσεις γύρω από τον ρόλο της ποίησης στην προσωπική και κοινωνική ζωή. Με τον τρόπο αυτό προέβαλαν την ποίηση ως εργαλείο σκέψης, διαμαρτυρίας, έμπνευσης και στοχασμού.
Η ποίηση είναι εδώ, για να μας θυμίζει ότι οι λέξεις έχουν δύναμη. Είναι ζωντανή, σύγχρονη και απαραίτητη, όπως κάθε μορφή τέχνης που μιλά στην ψυχή μας. Αν δεν την έχουμε βάλει ακόμη στη ζωή μας, ας το κάνουμε τώρα!
Ε. Χρυσακοπούλου (για τον Όμιλο Φιλαναγνωσίας και Βιβλιοθήκης ΓΕΛ Αγιάς)