Στην πανελλήνια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2025» είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Αγιάς στις 20 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας.
Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις ομάδες μαθητών του τμήματος Γ1 με την υποστήριξη και καθοδήγηση του καθηγητή φυσικής κ. Παπά Απόστολου πραγματοποίησαν στην αυλή του σχολείου την εκπαιδευτική παραλλαγή του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη και υπολόγισαν με μεγάλη ακρίβεια την ακτίνα της γης. Βασικός στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.
Η δράση υποστηρίχθηκε από τον Δ/ντή του σχολείου κ. Νιτσοτόλη Βασίλειο και την παρακολούθησαν και άλλα τμήματα του σχολείου με τους καθηγητές τους, όπως και ομάδα μαθητών από το ιταλικό σχολείο IC Falcone Borsellino – Vignanello που επισκέφθηκε το σχολείο στo πλαίσιo προγράμματος Erasmus+.
Τη διοργάνωση της δράσης για τη φετινή σχολική χρονιά είχε η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) και το ελληνικό γραφείο ESERO.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη και την εκπαιδευτική δράση μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
Το πείραμα του Ερατοσθένη: Υπολογισμός της περιφέρειας της Γης:
http://magazine.noa.gr/archives/3058
Το πείραμα του Ερατοσθένη (Καθημερινή φυσική):
Υπολογίζοντας την ακτίνα της Γης, με την μέθοδο του Ερατοσθένη (ΠΑΝΕΚΦΕ):
https://panekfe.gr/eratosthenes/